İnternet Hızınız Neden Düşük Olabilir? İşte 8 Sebep!

İnternet, günlük hayatın artık vazgeçilmez öğelerinden biridir. İnternet hızının düşük olması, istediğiniz işlem için daha fazla beklemenize veya internette gezinirken sayfaların yavaş açılmasına sebep olabilir. Ancak öncelikle girmeye çalıştığınız bir site veya programın sunucularından kaynaklı olarak bir yavaşlık olup olmadığını test etmek için farklı bir sayfayı açmayı deneyebilirsiniz. Eğer sorunun sizin internetinizden kaynaklandığından emin olursanız, aşağıdaki sebepleri değerlendirebilirsiniz.

İnternet hızının düşük olması birçok farklı nedenle ilişkilendirilebilir. İşte internet hızınızın neden düşük olabileceğine dair bazı yaygın faktörler

Bağlantı Türünden Dolayı İnternet Hızı Düşük Olabilir

ADSL, VDSL, fiber optik gibi farklı internet bağlantı türleri vardır. Fiber optik genellikle daha yüksek hızlar sunabilir. Eğer kullanmakta olduğunuz bağlantı türü düşük hızlara sahipse, bu hız sorununa neden olabilir. Ancak internetiniz her zamanki hızından daha düşükse diğer sebepler içinden bağlantıyla alakalı olanlardan biri olabilir.

Abonelik Planı Sebebiyle Düşük Hızlı İnternet

Kullandığınız internet servis sağlayıcısı ve abonelik planınızın hız sınırları arasında bir fark olabilir. Daha yüksek hızlar için daha yüksek ücretli bir plana geçmek gerekebilir. Bu da yine her zamanki hızınızdan memnun değilseniz değerlendirmeniz gereken bir faktördür. Farklı internet servis sağlayıcıları farklı hızlarda internet hizmeti verirler. Bunun için servis hızınızın ne olduğunu öğrenmek için servis sağlayıcınızla iletişime geçebilirsiniz.

Yoğunluk

Girmek istediğiniz bir web sitesine yoğun bir katılım olabilir. Bu, internet sitesinin sorgunuza geç cevap vermesine sebep olur. Eğer internet sitesinin bant genişliği yeterli trafiği kaldıramayacak düzeydeyse bu sorunu yaşarsınız. Bunu öğrenmek için farklı bir internet sitesi açarak deneme yapabilirsiniz. Bunun dışında, bölgenizden kaynaklanan bir sorun da olabilir. Bölgenizde aynı anda birçok kişi interneti kullanıyorsa, yoğunluktan dolayı hızınız düşebilir. Özellikle akşam saatlerinde yoğun kullanım olabilir. Bu, aynı wifi ağına bağlı kişilerde daha sıklıkla görülür. Ancak aynı binada, aynı sokakta veya bölgenizde internet sağlayıcıları da kademeli olarak bu yoğunluğa sebep olacaktır.

Örneğin bir yerde yaşıyorsunuz ve yaşadığınız yere çok yakın bir yerde bir deprem olduysa, o bölgede pek çok insan bunu doğrulamak veya depremin büyüklüğünü öğrenmek için internete başvuracaktır. Bir ilçede herkesin aynı anda bu sorguyu yapması, o ilçede internet hızının yavaşlamasına sebep olur.

Modem veya Router Sorunları

Eğer modem veya router cihazınızda bir sorun varsa, bu internet hızınızı etkileyebilir. Güncel olmayan donanımlar veya yazılım sorunları bu tür sorunlara neden olabilir. Modemler zaman içinde eskiyen ve performansı düşen cihazlardır. Ancak uzun ömürlüdürler. Eğer çok eski bir modeme sahipseniz, böyle bir sorunla karşılaşmış olabilirsiniz. Zaten bu durumda bağlantı türü sebebiyle yavaşlık yaşamanız da söz konusudur. Bu problem sizin kendiniz çözmeniz gereken bir sorundur.

Kötü Bağlantı

Ev içinde veya binanızda kötü kablo bağlantıları, konektör sorunları veya sinyal zayıflıkları internet hızınızı düşürebilir. Eğer yakın zamanda binanızda bir tadilat yapıldıysa bu durum kablolarınıza zarar vermiş olabilir. Veya bazı kemirgenler de buna sebep olmuş olabilir. Modemin bağlı olduğu kablo biraz oynamış ve çıkmak üzere olabilir. Eğer sonuncusu değilse bina içindeki hatlarınızın kontrol edilmesini isteyebilirsiniz.

Arka Planda Çalışan Uygulamalar

Bilgisayarınızda veya diğer cihazlarda arka planda çalışan uygulamalar, internet bant genişliğini kullanarak hızınızı düşürebilir. Bir programı tam kapatmadıysanız ve bu program interneti kullanıyorsa hızı düşürebilir. Bunun için evdeki internete bağlı olan cihazları bir kontrol etmenizde fayda vardır.

Virüsler İnternetin Yavaşlamasına Sebep Olur mu?

Hem de nasıl. Bilgisayarınızda virüs veya kötü amaçlı yazılım bulunması, internet hızınızı etkileyebilir. Bilgisayarınızı güvenlik yazılımlarıyla tarayarak kontrol edin. Günümüzde kötü amaçlı yazılımlar artık sadece kimliğinizi veya bilgisayarınızı ele geçirmeye çalışmaz. Kimliğinize yönelik yapılan saldırılarda, kimi zaman bilgisayarın kontrolünü ele alabildikleri için bu durumu kolaylıkla anlarsınız. Ancak artık bazı kötü amaçlı yazılımlar, bilgisayarınızı kullanarak coin miningi yapıyor, yani sizin bilgisayarınızı kullanarak, bitcoin, etherium gibi bazı kripto paralarını kazanmaya çalışır. Bunu da internet üzerinden yapar.

Bunun size pek çok açıdan zararı dokunur. Yani sadece internetinizi yavaşlatmakla kalmaz. Aynı zamanda ekran kartınızın ömrünün daha çabuk tükenmesine sebep olur. Aynı zamanda da madencilik işlemlerinde daha fazla elektrik tüketimi olur. Bilgisayarınızın tüm donanımı bundan zarar gördüğü gibi elektrik fatıuranızın da arttığını görürsünüz.

DNS Sorunlarından Kaynaklı İnternet Yavaşlamaları

Kullandığınız DNS sunucuları veya ayarlarıyla ilgili sorunlar, internet hızınızı etkileyebilir. DNS ayarlarınızı kontrol edebilir veya farklı bir DNS servis sağlayıcısını deneyebilirsiniz. Google, Netflix gibi büyük sunucular ücretsiz DNS ayarları verirler. Bu tip DNS kayıtlarını kullanabilirsiniz. Otomatik kullanılan DNS’ler genellikle sorun çıkarmasa da özellikle yeni bağlandığınız bir ağda bu sorunu yaşamanız olasıdır.

İnternetimi Nasıl Hızlandırabilirim?

Eğer internet hızınızda bir sorun yaşıyorsanız, önce bu faktörleri gözden geçirmeniz ve potansiyel sorunları belirlemeniz önemlidir. Daha sonra, çözüm için gerekirse internet servis sağlayıcınızla iletişime geçebilirsiniz.

Bağlantı türü ve abonelik planıyla alakalı yaşadığınız sorunlar için internet servis sağlayıcınıza ulaşmanız gerekmektedir. Yoğunluktan dolayı bir sorun yaşıyorsanız, beklemekten başka çareniz yoktur. Modem veya Router sorunlarında, cihazınızı değiştirmeniz gerekecektir. Kötü bağlantılardan kaynaklı sorunlar için, öncelikle modeminizin üzerindeki kabloları kontrol etmenizde fayda var. Ardından internet servis sağlayıcınıza bir destek talebinde bulunabilirsiniz.

Son 3 başlıktaki sorunları kendiniz kolaylıkla çözebilirsiniz. Arka planda çalışan uygulamaları kapatarak tekrar denemeniz, bilgisayarınızda bir virüs kontrolü yapmanız ve en son olarak da DNS ayarlarınızı değiştirmeniz size yardımcı olacaktır.

İnternet hızınızı ölçmek için en kolay olarak Google’a “internet hız ölçücü” yazabilirsiniz. Ya da fast.com‘a girebilirsiniz.

Tags:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir