Komünist Ne Demek? Komünistler Dinsiz mi?

Komünist, komünizm ilkelerine inanan insanlara denir. Komünizm, başlangıç olarak komünal yaşamı eksenine almış ve kapitalizm karşıtı olarak ortaya çıkmış bir görüştür. Bu görüş Sosyal Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) bir diğer deyişle Sovyetler Birliği’nin Ekim Devrimiyle (1917) ortaya çıkmış ve ilkeleri belirlenmiştir. Fikir babası Karl Marx olarak bilinen Komünizm, eşit emek ve eşit gelir ilkelerini benimser.

Komünistler Dinsiz mi?

Komünist kimseler, genel itibariyle Kapitalist ekonomiye ve emperyalist siyasi görüşe muhalif kimselerdir. Toplum içerisinde komünistlerin dinsiz olduğu görüşü hakimdir. Ancak komünizm bir inanç sistemi değildir. Sovyet Rusya’da dinlerin yasaklanması ve Marx’ın “din insanlığın afyonudur” sözü sebebiyle komünist kimseler dinsizliğe meyletmiştir. Ancak bunun tam zıttında bulunan örnekler de çoktur.

Rusya’nın dinleri yasaklamasının sebebi, toplum içerisinde herhangi bir farklılığa meydan bırakmamaktı. Rus topraklarında Müslüman, Ortodoks Hristiyan ve Pagan başta olmak üzere pek çok dini grup ile Rus ve Türk başta olmak üzere pek çok ırk bulunuyordu. Rusya’da dinler gibi millet kavramı da yasaklanmıştı.

Komünizmi ilke edinen diğer uluslardan Filistin, aynı zamanda din eksenli bir topluluktu. Filistin’in efsanevi liderlerinden Yaser Arafat kendini hem komünist, hem de Müslüman olarak tanımlıyordu. Bunun dışında Komünizm’den etkilenen ve sömürge imparatorluklarıyla savaşan pek çok Müslüman ülke de aynı kimliklerini muhafaza etmişlerdir. Ayrıca İslami Komünizm adında bir görüş de ortaya çıkmıştır.

Komün Ne Demek? Komünal Ne İçin kullanılır?

Komün kelimesi en temel itibariyle topluluk anlamına gelmektedir. Fransızca’dan dilimize geçmiş komün için beraber çalışıp kazanarak kazancını paylaşan topluluklar için bu kelime kullanılır. Genel itibariyle ilkel topluluklar için de bu tabir kullanılır. Paranın geçmediği antik topluluklar, toprağı beraber işleyip, savunma ihtiyacını beraber karşıladıkları için bir komündürler.

Komünal ise Komün şeklinde yaşayan topluluklar için kullanılır. Lidyalıların parayı icadından önce temel olarak hemen her topluluk komünal bir yaşam içerisindedirler.

Komünal Yaşamın Gelişimi

Komünal yaşamın antik çağlardan sonra güçlendiği iki dönem olmuştur. Bunlardan ilki Feodalizmin güçlü zamanlarıdır. Feodal çağlarda derebeyler tarafından sömürülen çiftçi tabakası bir başkaldırı gerçekleştirmiş ve kendi komünal yaşamlarını kurmuşlardır. Avrupa’nın bir çok bölgesinde ve birbirinden bağımsız olarak kurulan bu grupların ömrü çok uzun olmamıştır. İkinci örneği ise Sanayi Devrimi sonrasında Karl Marx önderliğinde ortaya çıkmış ve dünyanın en güçlü devletlerinden biri olan Sovyetler Birliği’ne ilham olmuş komünizmdir. Komünizm, Komünal yaşamın sistem haline getirilmiş ilk örneğidir. Bu sistemi bir siyasi görüş olarak taşıyan kişilere komünist denir. Bu sistemin devlet kimliği haline gelmesi ise Sosyalizmdir.

Türkiye’de günümüzde oldukça popülerleşen ve bir grubun Ege’de bir köye yerleşerek “komünal yaşama” geçmesi trend haline gelmiş olsa da, sistem açısından bir çok noktada komün hayatı ile bu örnekler çelişmektedir. Dünyada en güncel örnekleri Amazon ve Afrika kabileleridir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir