Turgut Özakman Kimdir? Hayatı ve Eserleri

Turgut Özakman, başta Ulusal Türk Kurtuluş Savaşı olmak üzere pek çok alan üzerine yoğunlaşmış, yazar ve dramaturgtur. 1 Eylül 1930’da Ankara’da dünyaya gelen Özakman, 28 Eylül 2013’te 83 yaşında hayatını kaybetmiştir. Ankara Üniversitesi, Hukuk Fakültesi’nde lisans eğitimini tamamlayan Turgut Özakman, kısa bir dönem avukatlık mesleğini yaptıktan sonra Almanya’ya gitti. Köln Üniversitesi’nde Tiyatro Bilimi Enstitüsü’nde eğitimine devam eden Turgut Özakman, Türkiye’ye döndükten sonra Devlet Tiyatrosu’nda dramaturg olarak çalıştı. En bilinen eserini ileri yaşlarında Şu Çılgın Türkler kitabını yazarak veren Özakman, TRT’de kurtuluş savaşını anlatan yapımlarda senaryo yazarlığı ve dramaturji üzerinde çalıştı.

Turgut Özakman’ın Akademik Hayatı

Turgut Özakman, Ankara Üniversitesi’nden hukuk diplomasıyla mezun oldu. Köln Üniversitesi’nde tiyatro üzerine eğitimine devam edip Türkiye’Ye döndükten sonra Devlet Tiyatroları ve TRT’de çalıştı ancak akademik hayatına da devam etti. Uzun süre Ankara Üniversitesi’nin Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Ankara Üniversitesi tarafından fahri doktor unvanı verildi. 1998’de Anadolu Üniversitesi, 2006 yılında Ege Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verilen Özakman yine 2006 yılında Ortadoğu Teknik Üniveristesi’nden üstün hizmet ödülü aldı.

Turgut Özakman’ın Tiyatro, Televizyon ve Sinema Hayatı

Turgut Özakman, Devlet Tiyatrolarında bir süre dramaturg olarak görev aldı. Ardından TRT’ye geçen Özakman, Merkez Program Daire Başkanlığı, Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. Devlet tiyatrolarına geri dönen Özakman, Genel Müdür Başyardımcılığı ve Genel Müdürlük görevlerinde bulundu. 1988 yılından 1994’e kadar Radyo Televizyon Yüksek Kurulu’nda üyelik ve başkan yardımcılığı görevlerinde bulundu. Bu tarihten sonra kurum Radyo televizyon üst Kurulu ismini aldı.

Turgut Özakman, TRT’de çalıştığı yıllar içerisinde Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın anlatıldığı bir çok film projesini hayata geçirdi. Cumhuriyet ve Kurtuluş bunların en önemlisi olup, Dersimiz Atatürk, Son Akın, Kanije Kalesi, Mevlana gibi tarihi olayları da senaryolaştırdı. Bunun yanında hemen herkesin çocukluğunda derin izler bırakmış olan Keloğlan serisinin, Keloğlan Aramızda, Keloğlan’la Cankız, Keloğlan İz Peşinde filmlerinin senaryosu da Özakman’a aittir. Bunların dışında Tuzsuz Deli Bekir, yatık Emine, Turhanoğlu, Rıza Beyler gibi TRT yapımı filmlerin senaryolarını da yazmıştır.

Tiyatroda Şu Çılgın Türkler, Üç Destan, Delioğlan, Ah Şu Gençler, Hastane, Karagöz’ün Dönüşü, Kardeş payı, Darılmaca Yok, Berberde, Ben Mimar Sinan, Ak Masal Kara Masal, Pembe Evin kaderi, Ocak, Kanaviçe, Paramparça, Sarıpınar 1914, fehim paşa Konağı, Resimli Osmanlı Tarihi, Bir Şehnaz Oyun, Güneşte on Kişi, Duvarların Ötesi, Töre, Deli bayramı ve Komşularımız yazdığı tiyatro oyunlarıdır.

Turgut Özakman’ın Radyo Notları (ki 1969 yılında yazılmış bu eser Turgut Özakman’ın kaleme aldığı ilk kitaptır) ve Oyun ve Senaryo Yazma Tekniği isimli iki de mesleki kitabı bulunmaktadır.

Turgut Özakman Kitapları

Turgut Özakman hiç şüphesiz adını en çok Şu Çılgın Türkler kitabıyla duyurdu. Ancak bu kitabı Turgut Özakman’ın ustalık eseri olarak tabir etmek hiç yanlış olmaz. 1994 yılında kaleme aldığı Korkma İnsancık Korkma isimli roman, bu alanda yazdığı ilk kitabıdır. Ardınan Dr. Rıza Nur Dosyası ve Atatürk, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet Kronolojisi 1995 yılında yazdığı iki araştırma ve inceleme kitabıdır. Vahidettin, Mustafa Kemal ve Milli Mücadele (1997) ile “Mustafa” Filmi Hakkında (1998) kitapları onları izlemiştir. Ardından roman dalında eserler vermeye devam eden Turgut Özakman, sırasıyla 2000 yılında Romantika, 2002 yılında 19 Mayıs 1919 Atatürk Yeniden Samsun’da, 2005 yılında Şu Çılgın Türkler, 2008 yılında Diriliş-Çanakkale 1915, 2009 yılında Cumhuriyet-Türk Mucizesi, 2010 yılında Cumhuriyet-Türk Mucizesi 2 ve 2012 yılında Çılgın Türkler-Kıbrıs kitaplarını kaleme almıştır.

Turgut Özakman’ın yukarıda sayılan tiyatro ve film senaryolarının da kitapları vardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir