Enflasyon Nedir?

Enflasyon, bir paranın değerinin zaman içinde azalmasıdır. Paranın alım gücü doğal olarak zaman içinde düşer. Ancak bu düşüşün hızına enflasyon hızı denir. Paranın değerinin çok hızlı bir şekilde düşmesi yüksek enflasyon veya bazı yorumlara göre yıllık yüzde 100’ün üzerinde düşmesine hiper enflasyon denir.

Enflasyonun tersine, paranın değeri zaman içinde artıyorsa, buna deflasyon denir.

Dezenflasyon ise paranın değerinin düşüş hızının azalması anlamına gelir. Zaman içinde paranın değerinin düşüş hızı günden güne artıyorsa ve bir süre sonra bu hız yavaşlarsa buna dezenflasyon denir. İki para biriminin birbiri arasındaki değer değişimi enflasyonla ifade edilmez.

Enflasyonun yapısal olmayan iki sebebi vardır.

Maliyet Enflasyonu

Maliyet enflasyonu, üretim maliyetlerinde meydana gelen fiyat artışlarından kaynaklı olarak ortaya çıkan bir enflasyon çeşididir. Bu enflasyon çeşidi, maliyetlerin fiyat artış hızı yavaşlayınca yavaşlar. Ancak etkisi uzun sürebilir. Zira üretici fiyat endeksine etki etmektedir.

Talep Enflasyonu

Talep enflasyonu, ürünlere olan talebin, arzın karşıladığından daha hızlı bir şekilde yükselmesi sonucu meydana gelir. Talep enflasyonu genellikle daha kısa süreli ve geçici bir enflasyon çeşididir. Arz, talebi yakalayınca yavaşlar, arzın fazla olduğu zamanda ise düşüş gösterir.

Yapısal Sorunlar

Yapısal sorunlar, genellikle ekonominin önündeki iktisadi veya siyasal bazı sorunlardır. Yapısal sorunlardan kaynaklı olarak enflasyonun yükselmesi, çözümü çok daha zor ve komplike bir enflasyon çeşididir. Büyük oranda hiper enflasyon ile sonuçlanan, sıcak borç para bulmayı gerektiren ve yapısal sorunların çözülmediği sürece fiyat istikrarının sağlanamadığı problemlerdir.

Ayrıca bakınız: Ekonomiyi Düze Çıkaracak Yapısal Reformlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir