Murat Belge Kimdir?

Murat Belge, Oxford’da öğretim görevlisi olmak için çeşitli girişimlerde bulunması sebebiyle gündeme geldi. Murat Belge’nin İngiltere merkezli “Council for At-Risk Academics”e (Risk Altındaki Akademisyenler Konseyi) başvuran Murat Belge’nin bazı kaynaklar Oxford’a kabul edildiğini açıkladı. Belge’nin İngiltere’ye gidecek olması çeşitli çevreler tarafından da eleştirilerle karşılandı. Council for at-risk Academics’in Irak, Suriye, Libya gibi savaş bölgelerinden kaçmaya çalışan akademisyenler ile İran gibi siyasi baskıların bulunduğu ülkelerdeki akademisyenlere destek olması gerekçesiyle; Konsey’in zor durumdaki bilim insanlarına ayırdığı parayı Murat Belge gibi, Türkiye’de televizyon kanallarında kendine yer bulabilecek kadar rahat bir durumda olan Belge’nin bu fondan faydalanması eleştirildi. Murat Belge’nin 2010’daki referandumda “Yetmez ama evet” demesi de kimi iktidar karşıtı çevrelerce eleştirildi. Murat Belge daha sonra verdiği bir röportajda “Referandum’da kandırıldık” demişti.

Murat Belge Kimdir?

Murat Belge, 16 Mart 1943 tarihinde Ankara’da dünyaya geldi. Babası eski Demokrat Parti mebusu Burhan Asaf Belge’dir. Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun yeğeni olan Murat Belge, Yeşilçam’ın güzel oyuncularından Hale Soygazi ile evlidir.

Murat Belge, Nişantaşı’nda eğitim veren Amerikan High School’da lise öğrenimini gördükten sonra, American Field Services (AFS) isimli bir öğrenci değişim programıyla Massachussets’e gitti. Türkiye’ye döndükten sonra İstanbul Üniversitesi’nde İngiliz Dili ve Edebiyatı okuyan Belge, yüksek lisans ve doktorasını da aynı bölümde tamamladı ve burada asistanlık yaptı. 12 Mart 1971’den sonra cezaevine giren Murat Belge, 2008’de 1971 ile 1973 yılları arasında Ziverbey Köşkü’nde Veli Küçük’ün kendisine işkence yaptığını açıklayacaktı. 1974 yılında üniversiteye geri dönen Belge, üniversiteden ikinci ayrılışını 1981 yılında, darbeden sonra Yüksek Öğretim Kurumu’nun (YÖK) kurulmasından sonra yaşadı.

1984 yılında tekrar üniversiteye dönen Belge, 1996 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü’nü kurdu ve bölüm başkanlığını yaptı.

Murat Belge, akadamik yaşantısının yanı sıra çeşitli basın yayın organlarında da yazılar yazdı. 1970 yılında Halkın Dostları ve 1975 yılında Birikim dergilerini kuran Belge, bu süre içerisinde önce Demokrat ardından Cumhuriyet gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı. 1983’te kurulan Yeni Gündem dergisinin Genel Yayın Yönetmeni olarak çalışan Belge, Sadık Özben mahlasıyla kara mizah yazıları yazdı.

Yeni Gündem’den ayrıldıktan sonra Radikal Gazetesi’nde köşe yazarı olarak devam eden Belge, Radikal’den 2008’de ayrılarak Taraf Gazetesi’nde çalışmaya başladı. Şu an Birikim ve T24’te yazılar yazmaya devam eden Belge, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde ders vermeye devam ediyor.

Murat Belge’nin Kitapları

Murat Belge’nin şimdiye kadar basımı yapılmış 10 tanesi çeviri olmak üzere toplam 31 kitabı bulunmaktadır. 1983 yılında “Tarihten Güncelliğe” kitabını çıkaran Belge, 1989 yılında “Sosyalizm, Türkiye ve Gelecek” ve “Marksist Estetik: Christoper Cauldwell Üzerine Bir İnceleme” isimli kitaplarını çıkardı.

1991’de “The Blue Cruise” 1992’de “12 Yıl Sonra 12 Eylül” ve “Türkiye Dünyanın Neresinde?” 1993’te “İstanbul Gezi Rehberi” 1996’da “Türkler ve Kürtler: Nereden Nereye?” 1997’de “Boğaziçi’nde Yalılar ve İnsanlar” 1998’de “Edebiyat Üstüne Yazılar” kitaplarını çıkardı.

“Tarih Boyunca Yemek Kültürü” isimli kitabını 2001’de çıkaran Belge, 2002’de “Başka Kentler, Başka Denizler” kitabını bastı. 2003’te “Yaklaştıkça Uzaklaşıyor mu? Avrupa Birliği ve Türkiye” 2005’te Osmanlı’da Kurumlar ve Kültür, 2006’da “Linç Kültürünün Tarihsel Kökeni: Milliyetçilik” kitaplarını çıkardı. 2007’de “Başka Kentler, Başka Denizler” kitaplarının 2. cildini çıkarırken 2008’de “Genesis Büyük Ulusal Anlatı ve Türklerin Kökeni” kitabını kaleme aldı.

2009’da “Sanat ve Edebiyat Yazıları” kitabını çıkardıktan sonra 2011’de “Başka Kentler Başka Denizler” kitabının 3’üncü cildini kaleme aldı. Aynı yıl “Militarist Modernleşme Almanya, Japonya ve Türkiye” kitabını da yazan Belge, 5 yıl sonra 2016’da “Step ve Bozkır, Rusça ve Türkçe Edebiyatta Doğu-Batı Sorunu ve Kültür” isimli son kitabını çıkardı.

Murat Belge; Charles Dickens’in “Martin Chuzlewitt”; William Faulkner’in “Döşeğimde Ölürken”, “Ağustos Işığı” ve Ayı”; James Joyse’un “Dublinliler”, “Sanatçının Bir Genç Adam Olarak Portresi”; Karl Marx’ın “1844 Elyazmaları”; John Berger’in “Bir Zamanlar Avrupa’da”; W.T. Stace’in “Hegel”  ve Leo Huberman’ın “Feodal Toplumdan Yirminci Yüzyıla” kitaplarını çevirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir