Stefan Zweig Kimdir?

Son zamanların en çok merak edilen yazarlarından biri olan Stefan Zweig’in, en beğenilen kitabı ise Satranç’tır. Stefan Zweig kimdir? Nerede doğdu, nasıl öldü? Stefan Zweig biyografisi, kitapları ve daha fazlası için yazımızı okuyabilirsiniz. 

Stefan Zweig kimdir?

Stefan Zweig, 28 Kasım 1881 tarihinde Viyana kentinde dünyaya gelmiştir. Doğduğu zamanda Avusturya Macaristan İmparatorluğu’nun başkenti olan Viyana’da yaşam hiç kolay olmasa da Zweig, şanslı çocuklardandı. Babası ülkenin büyük sanayicilerinden biri olan Zweig, kültür ve edebiyat alanında kendini geliştirmeyi başardı. Küçük yaşlarda İngilizce, Fransızca, İtalyanca, Latince ve Yunanca dillerini anadili olan Almanca’ya katarak zengin bir dil bilgisine kavuştu. Önce Viyana Üniversitesi’nde başladığı Felsefe eğitimini Berlin Ünivertsitesi’nde tamamladı.

Edebiyata şiir yazarak başlayan Zweig, Hugo von Hofmannstal ve Rainer Maria Rilke’den etkilendi. 20 yaşından itibaren şiirlerini Fransızca yazıp ardından Almanca’ya tercüme etmeyi tercih etti. 26 yaşında seyyah olan Stefan Zweig, 2 sene Hindistan’ı dolaştı. 28 yaşında Viyana’ya dönen ünlü yazar ardından 30 yaşında Kuzey Amerika kıtasına gitti. Avrupa’ya geri döndüğünde 33 yaşındaydı. 1914 yılında Belçika’ya gelen Stefan Zweig, 1. Dünya Savaşı’nda gönüllü olarak orduya yazıldı.

Birinci Dünya Savaşı

1914 ile 1917 yılları arasında Viyana Savaş Karargahı’nda “Savaş Arşivi”nde memur olarak çalışan yazar, savaşın sona ermesiyle Salzburg kentine yerleşti. 1920 yılında Salzburg’da Frederike von Winternit ile evlendi.

Salzburg’da 20 yıl yaşayan ve bu süre en verimli yılları olan ünlü yazar, edebiyatta zirveye ulaştı. Salzburg’daki 2 katlı villasının çatı katında eserlerini kaleme aldı ve bu süre içerisinde Romain Rolland, Thomas Mann, H.G. Wells, Hugo von Hofmannstahl, James Joyce, Franz Werfel, Paul Valery, Arthur Schnitzler, Ravel, Toscanini ve Richard Strauss gibi çok ünlü isimleri bu evde ağırladı.

Avrupa Birliği‘nin bugünkü yapısı için o zamanlarda çok kafa yordu. Avrupa’nın düşünsel bir birlik içerisinde olması gerektiğini savundu. Bu fikirlerinin öne çıktığı Duygu Karmaşası, Yıldızın Parladığı Anlar ve Tarihsel Baş Minyatür isimli eserlerini yayınladı. Yahudi kökenli olan Stefan Zweig, Hitler’in Almanya’ya hükmetmeye başlamasıyla beraber Salzburg’u terketmek zorunda kaldı. 1933 yılında önce kitaplarına karşı şiddet gösteren Naziler, 1934 yılında evini basarak silah araması sonucunda Londra’ya gitti.

İkinci Dünya Savaşı

1937 yılında 17 yıllık karısı Frederike’den ayrılan yazar, 1938’de Portekiz’e taşındı. Portakiz’e giderken yanında Lotte isimli bir Alman kadını vardı. Aynı yıl İngiliz vatandaşlığı için müracaat etti ve yine aynı yıl Kalbin Sabırsızlığı isimli kitabını çıkardı. 1939’da Portekiz’de Lotte ile evlenen Zweig, 1940’da İngiliz vatandaşlığına kabul edildi. İngiliz vatandaşlığını aldıktan sonra New York’a giden Zweig, buradan Güney Amerika kıtasına hareket etti. Brezilya’ya yerleşmek isteyen Zweig, deniz yolculuğunun ardından en ünlü eseri Satranç‘ı yazdı.

1942 yılına gelindiğinde asla eski günlerine dönemeyeceğini düşündü ve Naziler’in gidişhatından dolayı Almanya ve Avrupa için umutsuzluğa kapıldı. İçinde bulunduğu bohemden kurtulamayan Zweig, 22 Şubat 1942’de karısı Lotte ile beraber intihar etti.

Stefan Zweig’in Sanatı

Stefan Zweig, kendisinden önce gelen bir çok yazardan ilham almayı bilmiş, kendisinden sonra gelen bir çok yazara ise ilham kaynağı olmuştur. Bir çok konuda denemeler yazan Zweig’in, şiirler, tiyatro oyunları, biyografi yazıları gibi pek çok türde eserleri vardır.

Balzac, Dickens, Dostoyevski, Nieche, Stendhal gibi yazralardan etkilendiği görülmekte ve tüm dünyanın üzerinde mutabık kaldığı bir konudur. Stefan Zweig’in etkilendiği yazarları tespit etmek bugün çok güçtür ancak çağdaşlarından biri olan Sadık Hidayet’le olan üslup benzerlikleri muazzam boyuttadır.

Stefan Zweig Sadık Hidayet Benzerliği

Stefan Zweig’in psikolojiye ve felsefeye düşkünlüğü ile Sadık Hidayet‘in psikolojik romanları bu iki yazarı birbirine en çok yaklaştıran noktadır. Birbirlerinin benzeri işler çıkarmalarının bir diğer dayanağı ise her ikisinin de genç yaşlarda Hindistan’a giderek Budizm üzerine çalışmalar yapması olarak görülebilir. Yalnız Sadık Hidayet, gelmiş olduğu Fars kültürünün Hindistan’a coğrafi yakınlığından da kaynaklı olarak bunu daha iyi hazmedebilmiştir.

Stefan Zweig’in Satranç ve Sadık Hidayet’in Kör Baykuş kitapları üslup açısından hem birbirine en çok yaklaşan kitapları, hem son zamanlarında, olgunluğa en yakın oldukları zamanda kaleme alınmış, hem de en meşhur kitaplarıdır.

Sadık Hidayet ile Stefan Zweig’in bir benzerliği daha; her ikisi de yurtlarından çok uzaklarda intihar ederek yaşamlarını sonlandırdılar.

Stefan Zweig Kitapları

Zweig’in yazdığı en meşhur eser Satranç‘tır. Zweig hayatı boyunca çok üretken bir yazar olmuştur. Bunun dışında Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu, Olağanüstü Bir Gece, Bir Kadının Yaşamından Yirmi Dört Saat, Korku, Amok Koşucusu, Bir Çöküşün Öyküsü, Ay Işığı Sokağı, Yakıcı Sır, Mürebbiye, Sabırsız Yürek, Mecburiyet, Gömülü Şamdan, İnsanlığın Yıldızının Parladığı Anlar, Clarissa, Karmaşık Duygular ve Üç Büyük Usta: Balzac, Dickens, Dostoyevski kitaplarından bazılarıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir