Arabistan Levhası: Anadolu’ya Göç Eden Kıta

Çok eski zamanlardan beri hareket eden bir levhadır Arabistan levhası. Levhalar, dünyanın manto kabuğunun üzerinde, altında ateşten bir sıvı kütlesinin bulunduğu ve bu şekilde yüzen devasa kara parçalarıdır. Arap Levhası da dünya üzerindeki pek çok levhadan biridir. Ancak ülkemiz için büyük bir sorundur.

Arap Levhası ile Anadolu Levhası savaş halindedir. Arap Levhası, Anadolu Levhası ile Doğu Anadolu Fay Hattı‘nın olduğu yerden birleşir. Burada, Arap Levhası, yaklaşık olarak 400 yılda, neredeyse 6-7 metre baskı uygular. Bu da belli bir periyot halinde ülkemizde yıkıcı depremlerin meydana gelmesine sebep olur. Bu depremlerin en sonuncusu 6 Şubat 2023, Kahramanmaraş Depremleri oldu.

Levhalar, aslında milyonlarca yıl önce Pangaea adı verilen tek bir kıtanın ayrılmasıyla yüzerek bugünkü dünya haritasının meydana gelmesine sebep oldu. Her bir levhanın arasında devasa fay hatları bulunur. Arap levhası bu dönemde Afrika kıtası ile birleşik durumdaydı. Tüm Arap coğrafyası gibi, bu levha da Avrupa’ya gitmeye çalışıyor. Bunun yolu ise ülkemizden geçmesine bağlı. Türkiye ise, tıpkı politikada olduğu gibi, Arapların Avrupa’ya gitmesine engel oluyor. Bu da ülkemizde depremlerin meydana gelmesine sebep oluyor.

Hatta, Prof. Dr. Naci Görür’e göre, Arabistan Levhası, Doğu Anadolu Fay Hattı’nda olduğu gibi, Kuzey Anadolu Fay Hattı‘nda da depremlere sebep olabilir. Bu konu hakkında, ilerleyen zamanlarda daha net bilgi sağlanacaktır.

Arabistan Levhası Bizden Ne İstiyor?

Arabistan Levhası aslında bizden bir şey istemiyor. O sadece kendi ateş kütlesinin üzerinde yüzüyor. Milyonlarca yıldır. Hatta insanlar yokken yüzmeye başladı. Ancak bu yüzüşe devam ediyor. Aslında bu levhanın Anadolu üzerine yaptığı baskı ortalama 475 yılda bir yıkıcı depremlere sebep oluyor. Şanssızlığımız, bu 475 yıllık döngü, bu döneme denk geldi. Bunun sonucunda Anadolu Levhası da batı ve güneybatıya doğru göç ediyor.

Arap Levhası’nın Hareket Yönü

Arap Levhası’nın, güney tarafı Afrika kıtasından ayrılır. Ancak kuzey batı tarafından Afrika Levhasına baskı yapar. Bu baskı sonucu Amanos Dağları ve Levant Dağları yükselir. Kuzey tarafında ise Avrasya Levhası ile birleşir. Bunun sonucunda da Güneydoğu Anadolu Torosları meydana gelmiştir. Ayrıca, Hindistan Levhası’nın Avrasya Levhası’na yaptığı baskı sonucu Basra Körfezi’nden ayrılmaktadır. Yine kızeydoğu tarafından bindirme kuşağı meydana gelmiş ve Zağros Dağları’nın yükselmesine sebep olmuştur. Arabistan Levhası yılda 4.65 santimetre hızda kuzeye hareket ederek Anadolu Levhası’nı sıkıştırmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir