Ünlü Yazarlar ve Hayatları | Özet Biyografiler

Başlıklar

Hayatta Olmayan Ünlü Türk Yazarlar

Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde doğan, Türk vatandaşı olan veya cumhuriyet öncesinde Osmanlı’nın tebaası olan yazarların dizinlendiği Hayatta Olmayan Ünlü Türk Yazarlar, vefat etmiş ve tarihe geçmiş yazarlarımızı listelediğimiz bölümdür. Ünlü yazarlar soy isimlerine göre alfabetik olarak listelenmiştir.

Sait Faik Abasıyanık (1906-1953)

Sait Faik Abasıyanık, Türk edebiyatının yetiştirmiş olduğu dünyanın en ünlü yazarlarından biridir. Türk öykücülüğünde kendine has üslubu geliştiren Abasıyanık, 1906 yılında Adapazarı’nda dünyaya gelmiştir. Okul hayatında başarılı denemeyecek hadiseler yaşayan Abasıyanık, İstanbul Erkek Lisesi’nde okuldan atılmış, ardından Bursa Lisesi’ni tamamlamıştır. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Bölümü’ne giren Abasıyanık, buradan da 2. sınıfta ayrılmıştır. Bir dönem tüccarlık yapmayı da deneyen Sait Faik, tahıl ticaretinde başarısız olarak iflas etmiştir. Şahmerdan kitabında yer alan Çelme hikayesinde halkı askerlikten soğutmak suçlamasıyla mahkemeye çıkıp beraat eden ünlü yazarın Medarı Maişet Motoru isimli kitabı da toplatılmıştır. Bu hadiselerle edebiyata küsen yazar, siroz teşhisinin konulmasının ardından son yıllarında tekrar edebiyata dönmüş ve en önemli eserlerini bu dönemlerde vermiştir. Abasıyanık, 1953 yılında hayatını kaybetti.

1959 yılında ünlü yazarın Büyük Ada’da yaşadığı ev müze yapılmış, 1964 yılında müzenin sorumluluğu Darüşşafaka Vakfı’na geçmiştir. Müze’nin sitesine ulaşmak için tıklayınız.

Halide Edib Adıvar (1884-1964)

Ünlü Türk yazarlar içerisinde döneminde yurt dışında en çok tanınan yazarlardan biri Halide Edip Adıvar’dır. 1882 veya 1884’te İstanbul’da doğmuştur. Ancak Halide Edip için sadece yazar demek indirgemek anlamına gelir. Halide Edip Adıvar, hatip, kurtuluş savaşı gazisi, gazeteci, kadın hakları savunucusu, akademisyen ve siyasetçi olarak da tanımlanabilir. 2. Meşrutiyetin ilanından sonra yazarlığa başlayan Halide Edip, 1919 yılında İstanbul’un işgal edilmesiyle başlayan protestolarda Sultanahmet Meydanı’nda yaptığı ateşli konuşmayla tanındı.

İngilizlerin tutuklama kararı vermesiyle Anadolu’ya, milli mücadeleye destek vermek için kaçan Halide Edip, bu kaçış mücadelesini Ateşten Gömlek isimli kitabında anlatmaktadır. Kurtuluş Savaşı’nda onbaşı rütbesi aldı ve Halide Onbaşı olarak taltif edildi. Kurtuluş Savaşı gazisi oldu. Aynı zamanda Anadolu Ajansı’nın da kurucularından biridir ve bu yolla Kurtuluş Savaşını dünyaya tanıtan gazetecilerden biri olmuştur.

1928 yılından itibaren bir süre yurtdışında yaşayan Adıvar, bu dönemde İngilizce dilinde eserler de vermiştir ve Türkler içerisinde en ünlü yazar olmuştur. Daha sonra Türkiye’ye dönen Halide Edip, İstanbul Üniversitesi’nde İngilizce Filolojisi Kürsü Başkanlığı yapmış, 1950 yılında milletvekilliği yaparak siyasete girmiştir. Halide Edip ile beraber Anadolu’ya geçen eşi Adnan Adıvar Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Sağlık Bakanı olmuştur. 9 Ocak 1964’te Bönbrek Yetmezliği sebebiyle İstanbul’da vefat etmiş, Merkezefendi Mezarlığı’na defnedilmiştir.

Adalet Ağaoğlu (1929-2020)

20’nci yüzyıl Türk edebiyatının en önemli yazarlarından biri olan Adalet Ağaoğlu 13 Ekim 1929’da Ankara’nın Nallıhan ilçesinde dünyaya geldi. Şiir, hikaye, oyun, deneme ve anı kitapları da olan Ağaoğlu, esas ününü romanları sayesinde edindi. Türkiye’nin en ünlü yazarları arasında gösterilen Ağaoğlu, 1950 yılında Ankara Üniversitesi, Dil Tarih Coğrafya Fakültesi’nin Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. Edebiyat’a 1946’da Ulus’ta tiyatro eleştirisi yazarak ardından 1948 yılında yazdığı ve Kaynak Dergisi’nde yayımlanan şiirleriyle başladı. 1951-1970 yılları arasında TRT’de çeşitli kademelerde görev yaptı.

1973 yılında yazdığı ilk romanı Ölmeye Yatmak yoğun tartışmalara sebep oldu ve ardından gelen hemen her romanı aynı derecede etki yarattı. 1979 yılında yazdığı Bir Düğün Gecesi ve 1989 yılında kaleme aldığı Hayır romanları basılır basılmaz toplatıldı. Fikrimin İnce Gülü romanı ise dördüncü baskısından sonra toplatıldı. Ayrıca Fikrimin İnce Gülü için askeri kuvvetleri tahkir ve tezyif suçlamasıyla 1981 yılında açılan dava 1983 yılında Ağaoğlu’nun aklanmasıyla son buldu. Ardından Adalet Ağaoğlu İstanbul’a yerleşti.

1986 yılında İnsan Hakları Derneği’nin kurucularından biri oldu. Derneğin tek yanlı ve PKK yanlısı bir politika izlemeye başladığı gerekçesiyle 2005’te istifa etti. 2010’da referandumda “Yetmez ama evet” diyen kanatta bulunması sebebiyle bir panelde yumurtalı protestolara maruz kaldı. Ve ayrıca toplumda yoğun eleştirilere sebep olan “Ermenilerden özür dileme kampanyası”nı destekledi. Ağaoğlu hayatı boyunca 9’u roman, 12’si tiyatro ve radyo tiyatrosu olmak üzere 36 kitap yayımladı. Edebiyat alanında TDK Tiyatro Ödülü, Sedat Simavi Ödülü, İş Bankası Büyük Ödülü de dahil toplamda 9 ödül sahibidir. Büyük yazar 14 Temmuz 2020 tarihinde vefat etmiştir.

Yusuf Akçura (1876-1935)

Ünlü yazarlardan Yusuf Akçura, 2 Aralık 1876 tarihinde Rusya’nın bugünkü adı Ulyanovsk olan şehrinde dünyaya gelmiştir. Eski adı Simbirsk, Akçura’nın doğduğu tarihte Simbir olan şehir, Lenin’in doğduğu şehir olarak da bilinmektedir. Türkçü Turancı bir ideale sahip olan Yusuf Akçura, yazdığı tarih kitaplarıyla bilinmektedir. Tatar Türkü olan Akçura’nın ailesi 1883 tarihinde İstanbul’a göç etti. Ancak İstanbul’da çok uzun süre yaşayamadı.

Türkçülük akımına katılmasından dolayı 1898 yılında Fizan’a sürgün edilen Yusuf Akçura, 1903 yılında Rusya’nın Kazan şehrine gitti. 5 sene burada yaşayan Akçura, Orta Asya Türk toplumları üzerine çalışmalar yaptı. 1908’de tekrar İstanbul’a dönen Yusuf Akçura Türkçülük faaliyetlerine burada devam etti. Birinci Türk Tarih Kongresi’ni yöneten Yusuf Akçura, 1933 yılında İstanbul Üniversitesi’nde kurulan Siyasal Tarih Bölümü’nün ilk başkanı oldu. Kars’tan milletvekili olarak meclise giren Yusuf Akçura, 11 Mart 1935 tarihinde geçirdiği bir kalp krizi sebebiyle hayatını kaybetti.

Yusuf Akçura Türk Ocakları’nın kurucusudur. Türk Ocakları’nın internet sitesine ulaşmak için tıklayınız.

Sabahattin Ali (1907-1948)

Türk edebiyatının en ünlü yazarları içerisinde yer alan Sabahattin Ali, 25 Şubat 1907 tarihinde bugün Bulgaristan topraklarında bulunan ve Türkiye sınırına çok yakın bir yerde yer alan Eğridere’de dünyaya gelmiştir. Öykü yazımında eserler veren Sabahattin Ali, yazdığı az sayıda romanla asıl şöhretine kavuştu. Kürk Mantolu Madonna, yazdığı romanlar içerisinde en çok bilinenidir. Aziz Nesin ile büyük bir dostluğu olan Sabahattin Ali, Nihal Atsız ile aralarında geçen büyük tartışmaların sonucu olarak Irkçılık Turancılık Davası adı verilen bir davada karşı karşıya gelmişlerdir. Komünizm Propagandası yaptığı gerekçesiyle defalarca hapse giren Ali, esas değerini tarih huzurunda kazanmış bir yazarımızdır. Sabahattin Ali’nin kaldığı Sinop Cezaevi müze haline getirildikten sonra Ali’nin kaldığı koğuşta Sabahattin Ali bölümü yapılmıştır.

Aliye Hanım’la bir evlilik yapan Sabahattin Ali’nin esas soyadı Şenyuva’dır. Ali ismi babasına aittir ve bu ismi eserlerinde kullanmıştır. Kuyucaklı Yusuf, İçimizdeki Şeytan ve Kürk Mantolu Madonna yazdığı romanlardır. Öykü alanında ise Değirmen, Kağnı, Ses, Yeni Dünya ve Sırça Köşk isimli kitapları çıkarmıştır. Bunun dışında oyun ve şiir alanında da yazın veren Sabahattin Ali’nin Esirler isimli oyunu, kendisine yöneltilen Komünist eleştirilerine yanıt olarak yazılmıştır.

Sabahattin Ali, 2 Nisan 1948’de Ali Ertekin isimli bir kişi tarafından kafasına defalarca vurularak öldürüldü. Ali’nin bedeni Kırklareli’nin Bulgaristan sınırına yakın bir yerde bulundu. Sabahattin Ali’nin niçin ve kimler tarafından azmettirilerek öldürüldüğü hala daha tartışılan bir konudur. Bu konuda çeşitli rivayetler bulunmaktadır. Bunlardan biri, Sabahattin Ali’nin MİT tarafından öldürüldüğüdür. Ancak dostu Aziz Nesin, Sabahattin Ali’nin kişisel kusurları sebebiyle ölüme gittiğini iddia etmiştir.

Melih Cevdet Anday (1915-2002)

13 Mart 1915’te istanbul’un Kadıköy ilçesinde dünyaya gelen Melih Cevdet Anday, lise eğitimini Ankara Gazi Lisesi’nde tamamladı. Şairlik, çevirmenlik, roman ve hikaye yazarlığı, eğitim müşavirliği ve gazetecilik yaptı. Lise eğitimini tamamlamasının ardından önce Hukuk Fakültesine girdi ancak tamamlamadan Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi’ne girdi. Buradaki eğitimini de Devlet Demiryolları’nda memuriyete başlamasından dolayı yarıda bıraktı. Anday, daha sonra TCDD bursuyla Belçika’ya Sosyoloji okumak üzere gitti. Hasan Ali Yücel’in Milli Eğitim Bakanlığı döneminde bakanlığın Neşriyat (Basım) Müdürlüğü’nde memur oldu. 1953-55 yılları arasında Akşam Gazetesi’nde çalıştıktan sonra 1979-1980 yıllarında Paris’te Eğitim Müşavirliği yaptı. 1964 yılında Yan Yana isimli şiir kitabı 142. maddeye aykırı (Komünizm Propagandası) olduğu gerekçesiyle yasaklandı.

28 Kasım 2002’de solunum ve böbrek yetmezliği sebebiyle hayatını kaybeden Anday, Ölü Canlar ile Babalar ve Oğullar kitaplarını Türkçe’ye çevirdi, Yağmurlu Sokak, Gizli Emir, Aylaklar gibi önemli romanlar kaleme almıştır. Ömrü boyunca biri Oktay Rıfat ve Orhan Veli ile beraber çıkardığı Garip şiir kitabı olmak üzere 12 şiir, 10 şiir çevirisi, 3 roman çevirisi, 10 roman ve 33 deneme, anı, eleştiri türünde kitaplar yazmıştır.

Hagop Baronyan (1842-1891)

Hagop Baronyan, 1842 yılında Edirne’de doğdu. 1864 yılında İstanbul’a yerleşen Baronyan, Osmanlı Devleti’nin son yarım yüzyılında İstanbul’daki gelişmeleri takip etti. Burada özellikle Ermeni cemaatleri ile meşgul oldu. Ermeni cemaatini mizahi bir dilde eleştiren Baronyan, İstanbul Mahallelerinde Bir Gezinti isimli kitabını yazdı. Ermenice dergilerde başyazarlık yapan Baronyan, tiyatro oyunları ve hikayeler yazdı.

Baronyan, 1891 yılında İstanbul’da tüberküloz hastalığından öldü. Ünlü yazarlar hakkında bu kısa bilginin ardından Hagop Baronyan’ın Ermenice’den Türkçe’ye çevrilen ve Can Yayınlarından çıkan İstanbul Mahallelerinde Bir Gezinti isimli kitabı hakkında bilgi almak için aşağıdaki bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Ahmet Cemal (1942-2017)

Yazar ve çevirmen Ahmet Cemal 5 Mart 1942 tarihinde İzmir’de İstanbul’da Avusturya Lisesi’nden mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne girdi. İstanbul’da Avusturya Kültür Ateşeliğinde basın danışmanı olarak çalıştı. İstanbul Üniversitesi’nde Almanca dersleri verdi. Tiyatro Tarihi ve tiyatro yazımı konusunda Mimar Sinan üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversitesinde de dersler verdi.

Anadolu Üniversitesi tarafından fahri doktora, Avusturya Federal Cumhuriyeti tarafından altın liyakat, Federal Almanya Cumhuriyeti tarafından çevirileri için büyük ödül aldı. Gazeteciler Cemiyeti tarafından 2012’de Edebiyat Ödülü, aynı yıl Türk Dil Kurumu tarafından Dil Bayram Onur Ödülü sahibir. Cumhuriyet Gazetesi ve İleri Haber internet sitesinde makaleler yazdı. 1 Ağustos 2017’de hayatını kaybetti.

Ziya Gökalp (1876-1924)

Türkçülüğün babalarından kabul edilen Mehmet Ziya Gökalp 23 Mart 1876 tarihinde Diyarbakır’da doğdu. Sosyolog, yazar, şair ve siyasetçi kimlikleriyle bilinen Ziya Gökalp’in Namık Kemal’den etkilendiği bilinmektedir. Kendinden sonra gelenlerden Nihal Atsız’ı da etkileyen Ziya Gökalp’in fikirlerinin Atatürk’e de etki ettiği, hatta Türk Tarih Kurumu‘nun kurulma fikri ile Güneş Dil Teorisi’nin fikir babalarından olduğu tahmin edilmektedir.

Arapça, Farsça ve Fransızca bilen Ziya Gökalp, bir dönem Avrupa’da yaşamış ve sosyoloji alanında Avrupalı milletler ile Türkleri sıkı şekilde mukayese yoluna gitmiştir. İttihad ve Terakki Cemiyeti’nin Diyarbakır şubesinin kurucusu ve Diyarbakır delegesi olan Ziya Gökalp, 1919’da İngilizler tarafından tutuklanarak Malta’ya sürgün edilmiştir. Malta dönüşü Milli Mücadele’ye destek veren Ziya Gökalp 25 Ekim 1924’te hayatını kaybetmiştir.

Reşat Nuri Güntekin (1889-1956)

Reşat Nuri Güntekin İstanbul’un Üsküdar ilçesinde 1889 yılında dünyaya geldi. Babası askeri doktor olan Nuri Bey, annesi Kars Valisinin kızı Lütfiye hanımdır. Reşide isimli bir kız kardeşi çok genç yaşta vefat etmiş, tek çocuk olarak büyümüştür. Çocukluğunda pek çok il dolaşmış, ilk mektebi Çanakkale’de okumuştur. Yazarlığa hikaye yazarak başlamış ünlü Türk yazar Reşat Nuri Güntekin, Roçild Bey ve Eski Ahbap hikaye kitaplarını 1919 yılında, 30 yaşında çıkarmıştır.

1920 yılında ilk tiyatro oyunu olan Hançer’i, 1922’de kendisini ünlü yapan romanı Çalıkuşu romanını yazdı. Çalıkuşu romanında kendi hayat hikayesini, kendi yerine Kamuran’ı koyarak yazdığı düşünülmektedir. Dudaktan Kalbe, Akşam Güneşi, Yaprak Dökümü, Gökyüzü gibi çoğu kült hale gelmiş 19 roman yazmıştır. Romanlarının pek çoğu aynı zamanda kendisi tarafından tiyatroya da uyarlanmıştır. Yaprak Dökümü ve Çalıkuşu romanları sinema ve televizyona da uyarlanmıştır. 1956 yılında akciğer kanseri tedavisi görmek için gittiği Londra’da hayatını kaybetmiştir.

Mahir İz (1895-1974)

28 Ocak 1895 yılında İstanbul’da doğmuş olan Mahir İz, Babasının Medine Kadılığı yaptığı dönemde Medine’de yaşamış ve burada Arapça ile Tasavvuf konusunda eğitimler almıştır. Hayatını şekillendiren olayların başında Medine yıllarını özellikle sayan Mahir İz, Türkçe ve Arapça’nın yanında Farsça da bilmekteydi. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Zabit Katibi olarak çalıştı. Bu zamanlarda Afganistan’daki Türkiye Büyükelçiliğinde memur alınacağını öğrenince hemen müracaat eder ve kabul edilir. Ancak babasının helalliğini alamadığı için bu göreve gitmez. İstanbul’a dönen Mahir İz, burada İstanbul İmam Hatip Mektebi’nde Tarih Öğretmeni olarak görev aldı. Daha sonra Haydarpaşa Lisesi’ne geçen Mahir İz, buradan emekli oldu. Emekli olduktan sonra da çalışmalarına devam eden İz, Yüksek İslam Enstitüsü’nün kurucularından ve ilk yöneticisidir. Mahir İz, 9 Temmuz 1974’te vefat etmiştir.

Çiğdem Kağıtçıbaşı (1940-2017)

Çiğdem Kağıtçıbaşı 1940 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Kağıtçıbaşı, 1959 yılında Amerikan Kız Lisesi’nden mezun olmasının ardından eğitimine devam etmek için ABD’ye gitti. Massachussets’te bulunan Wellesley Collage, Kağıtçıbaşı’nın aynı zamanda psikolojiye başladığı yer oldu. 20 yaşındayken girdiği Wellesley Collage’dan Psikoloji lisansını tamamlayarak mezun oldu. 1967 yılında Berkeley’de Callifornia Üniversitesi’nden doktorluk derecesini sosyal psikoloji alanında tamamladı ve hayatının sonuna kadar da Sosyal Psikoloji üzerine çalışmalar yaptı. Türkiye’ye dönen Kağıtçıbaşı, 1969 yılından 1973 yılına kadar 4 yıl Ortadoğu Teknik Üniversitesi, 1973 yılından 1995 yılına kadar toplamda 22 yıl Boğaziçi Üniversitesi’nin Psikoloji Bölüm Başkanlığı’nı yaptı.

Kağıtçıbaşı, TÜBA (Türkiye Bilimler Akademisi) ve AÇEV (Anne Çocuk Eğitim Vakfı)’nın kurucuları arasında yer aldı. 1995 yılında Koç Üniversitesi’ne geçen Kağıtçıbaşı, burada Fen, İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültelerinde dekanlık yaptı. 1998-2001 arasında da Yönetim Kurulu Üyesi olan Profesör Kağıtçıbaşı, Duke, Colombia, Harvard ve California Üniversitelerinde dönemsel dersler verdi (misafir öğretim üyesi). Kağıtçıbaşı ayrıca UNESCO’ya da danışmanlık hizmeti verdi. Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı 2 Mart 2017 sabahı hayatını kaybetti. Çiğdem Kağıtçıbaşı hayatı boyunca 200’e yakın Sosyal Psikoloji makalesi ve 28 kitap yazmıştır.

Ömer Ferid Kam (1864-1944)

Ömer Ferid Kam, 1864 yılında İstanbul Beylerbeyi’nde doğmuştur. Babası askerî tabib Ahmet Muhtar Paşa’dır. Dedesi Birinci Ordu Meclis Kâtipliğinden emekli Sâdık Efendi’dir. Büyük dedesi ise Ahmet Refi Efendi’dir. Ferid Kam’ın ataları ise Deli Kurtoğulları olarak anılan Çankırılı bir aileye dayanmaktadır. Delikurtoğulları ailesinin İstanbul’a ne zaman geldikleri tam olarak bilinmemekle beraber Refi Efendi’nin II. Mahmut döneminde bir devlet adamı olması göz önüne alındığında bu ailenin İstanbul’daki varlığı en geç olarak 19. yüzyılın ilk yarısına işaret eder. Annesi Fatma Fitnat Hanım ise Çankırılı Mollakuzu ailesine mensuptur. Ömer Ferid Kam, 22 Mayıs 1944’de de hayata gözlerini yummuştur. Vefat Ettiğinde birçok şair tarafından tarih manzumeleri yazılmıştır. Cenazesi 23 Mayıs Salı günü Hacı Bayram Camisinden kaldırılmıştır. Cenazesinde devlet ricalinden, arkadaşlarına ve talebelerine kadar birçok kişi bulunmuştur.

Namık Kemal (1840-1888)

Namık kemal 21 Aralık 1840 tarihinde Tekirdağ’da dünyaya gelmiştir. Genç Osmanlılar veya Yeni Osmanlılar olarak bilinen gruba dahil olan Namık Kemal, Türk Milliyetçiliğinin kaynaklarından biridir. Yazar, şair, gazeteci ve devlet adamı olan Namık Kemal’in vatanperverlik, hürriyet ve millet kavramlarını sürekli olarak öne çıkaran Kemal’in en bilinen eserleri İntibah, Cezmi ve Vatan Yahut Silistre’dir. Namık Kemal, Midilli ve Kıbrıs’a sürgün edildikten sonra önce Rodos’a tayin oldu, ardından Sakız Adası’nda mutasarrıflık yaptı. Sakız Adası’nın kuru havasının rahatsız etmesi sebebiyle 1888’de henüz 48 yaşındayken burada vefat etti. Namık Kemal, adadaki bir caminin haziresine defnedildi.

Namık Kemal, başta Mustafa Kemal Atatürk ve Celal Bayar gibi devlet adamları olmak üzere Mehmet Emin Yurdakul, Arif Nihat Asya, Ziya Gökalp gibi cumhuriyet devri düşünce adamlarını ve edebiyatçılarını da derinden etkilemiştir. Tekirdağ Üniversitesi‘ne ismi verilmiştir. Tekirdağ’da doğduğu ev ve Kıbrıs Magosa’da kaldığı cezaevi müze yapılmıştır.

Yaşar Kemal (1923-2015)

Türk romanının usta ismi ünlü yazar Yaşar Kemal’in asıl ismi Kemal Sadık Gökçeli’dir. 6 Ekim 1923’te Osmaniye’nin Hemite köyünde doğan Yaşar Kemal, romanlarında mekan olarak genellikle Çukurova yöresini kullanmıştır. En ünlü romanları arasında bulunan İnce Memed serisiyle adını duyuran Yaşar Kemal, 16 yaşında şiir yazarak edebiyat dünyasına adım attı. 4 kitap halinde çıkan İnce Memed’in sonuncusunu çıkardığında “İnce Memed’i ilk yazdığımda en iyi romanımı yazdığımı düşünmüştüm. 4’üncü cildi yazdığımda ne kadar kötü başladığımı gördüm” diyerek edebiyatta geçirdiği aşamayı etkili bir şekilde dile getirmiştir. Anadolu’da yaygın olan efsane ve masallara da geniş yer veren Yaşar Kemal, Anadolu hikayelerini dünyaya duyuran isimdir.

İnce Memed (4 cilt), Yer Demir Gök Bakır, Ağrı Dağı Efsanesi, Kuşlar da Gitti, Yılanı Öldürseler gibi şiir, roman, deneme, derleme, röportaj, öykü, roman, çocuk romanı ve çeviri alanlarında 50 kitap çıkarmıştır. PEN Yazarlar Derneği üyesi olan Yaşar Kemal, Nobel Edebiyat Ödülü’ne aday gösterilen ilk Türk yazarıdır. Yaşar Kemal Vakfı, anılarını yaşatmaktadır.

Necip Fazıl Kısakürek (1904-1983)

Necip Fazıl Kısakürek, Türkiye’nin en popüler edebiyatçılarından biridir. Edebiyatta makale, roman, tiyatro, anı ve hikayelerle katkı vermiş, yazdığı tiyatrolar kapalı gişe oynamış, ancak asıl şöhreti şairlikle yakalamıştır. Hece ölçüsünde yazdığı şiirleri çok sevilmektedir. Siyasi olarak İslami çizgiye yatkın olmakla beraber tüm Türkiye’ye malolmuş bir edebiyatçıdır. Çıkardığı Büyük Doğu dergisi uzun yıllar siyasi olarak bir çok çevrede tesirli olmuştur ve şu an Büyük Doğu Yayınevi adıyla yaşamaya devam etmektedir.

Kısakürek, 26 Mayıs 1904’te İstanbul’da dünyaya gelmiştir. Gençlik yılları kurtuluş savaşına denk gelmektedir. Bahriye Mektebi ve Darülfünun’da eğitim görmüştür. 24 yaşında yazdığı Kaldırımlar şiir kitabıyla üne kavuşmuştur. 1943 ile 1978 yılları arasında Büyük Doğu dergisini çıkarmış ve Büyük Doğu Hareketi’ne öncülük etmiştir. Şiirlerinin tamamını Çile isimli kitabında toplamıştır. 1934 yılında Arvasi ile karşılaşması onun bu görüşlerinin oluşmasına sebep olmuştur. 34 öncesi yıllarında İslami hareketle çok uzak durduğu ve aynı zamanda büyük buhranlar yaşadığı bilinmektedir.

25 Mayıs 1983’te ölen Necip Fazıl Kısakürek, Eyüp Sultan mezarlığına defnedildi. Ölümünden sonra Necip Fazıl Kısakürek Eğitim ve Araştırma Vakfı kurulmuştur.

Aziz Nesin (1915-1995)

Aziz Nesin Türk mizahının en önemli yazarlarından biridir. Evrensel mizah alanında dünyanın önde gelen yazarlarından biridir. Nesin, UNESCO tarafından yayınlanan bir listeye göre eserleri bir başka dile en çok çevrilmiş dördüncü Türk yazarıdır. Bu bile Nesin’in ünlü yazarlar arasındaki yerini gösterir. 20 Aralık 1915’te Heybeliada’da dünyaya gelen Aziz Nesin, askeri liseyi bitirmiş ve üsteğmen rütbesine kadar askerlik yapmıştır. Askerlikten ihraç edilen Aziz Nesin, bu dönemden sonra hayatını yazarak kazanmıştır. Türk edebiyatının “yazı makinesi” denilebilecek yazarlarından biri olan Aziz Nesin öldüğü 6 Temmuz 1995’ten bugüne kadar hala eser veren nadir yazarlardandır. Aziz Nesin’in kurmuş olduğu Nesin Vakfı, Aziz Nesin’in hayatındayken yazdığı ancak tansiflemediği yazıları üzerine hala çalışmalar yapıyor ve kitaplarını çıkarmaya devam ediyor.

Aziz Nesin’in tüm kitapları Nesin Vakfı‘nın telifi altında olup, satılan kitaplar da vakfa kaynak oluşturuyor. Sivas’ta meydana gelen ve alevi yazar ve şairlerin bulunduğu Madımak Oteli Saldırısı esnasında ölümden dönen Aziz Nesin, diğer Türk yazarlarının bir çoğu gibi sıkıntılı bir hayat yaşamıştır. Nesin soyadını alma sesbebini “herkes iyi özellikleri barındıran soyadlarını aldı bana da bir şey kalmadı. ben de sen nesin ki diyerek Nesin soyadını aldım” şeklinde açıklar. Aziz Nesin, genellikle kısa öyküleriyle tanınmış bir yazarımız olmakla beraber, roman, şiir, deneme ve gezi türünde de eserler kaleme almıştır.

Kitap yorumlarımızdan Alamanya Alamanya Bizden Aptal Bulaman ya isimli kitap da Aziz Nesin’e aittir. Ölümünden sonra Nesin Vakfı tarafından notları derlenerek çıkarılmıştır.

Orhan Okay (1931-2017)

Türk edebiyatına büyük katkılar veren Orhan okay 1931 yılında İstanbul Balat’ta dünyaya geldi. Vefa Lisesi’nin ardından İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde okudu, Çapa Yüksek Öğretmen Okulu’ndan öğretmenlik ve İstanbul Üniversitesi Şarkiyat Bölümünden Arapça ve Farsça sertifikaları aldı. 1955 yılında bitirdiği üniversite tahsilinin ardından 2 yıl Diyarbakır’da öğretmenlik yaptı. Daha sonra Erzurum Atatürk üniversitesi’nde asistan olarak çalışmaya başladı. Erzurum üniversitesinde uzun yıllar görev yaptı. 1988 yılında profesör oldu ve 1994’te Sakarya üniversitesi’ne geçti. 1996 yılında emekli olup Fatih Üniversitesi’ne geçti. 2010 yılında İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi’nin kuruluşunda görev aldı.

Bir süre Türkiye Diyanet Vakfı’nın İslam Ansiklopedisi’nde redaktörlük yaptı. 1953 yılında Türk Sanatı dergisinde yayınlanan ilk yazısından sonra ömrü boyunca yazarlık yapan Okay, ömrü boyunca çeşitli dallarda 25 eser vermiştir. 2017 yılının 13 Ocak günü kitaplığından bir kitap almak isterken kalbi durmuş ve dengesini kaybedip düşerek hayatını kaybetmiştir. Büyük yazarlarımızdan Nazan Bekiroğlu’nun yazarlığa kazandırılmasında önemli rol oynamıştır.

Okay, 1976 yılında Türkiye Milli Kültür Vakfı’ndan inceleme, 1977 yılında Türkiye Yazarlar Birliği’nden Yılın Kültür Adamı, 1990’da yine Türkiye Yazarlar Birliği’nden Edebi tenkit Ödülü ve 1998 yılında Kombassan Vakfı tarafından Mevlana Büyük Edebiyat Ödülü’ne layık görülmüştür.

Turgut Özakman (1930-2013)

Turgut Özakman, başta Ulusal Türk Kurtuluş Savaşı olmak üzere pek çok alan üzerine yoğunlaşmış, yazar ve dramaturgtur. 1 Eylül 1930’da Ankara’da dünyaya gelen Özakman, 28 Eylül 2013’te 83 yaşında hayatını kaybetmiştir. Ankara Üniversitesi, Hukuk Fakültesi’nde lisans eğitimini tamamlayan Turgut Özakman, kısa bir dönem avukatlık mesleğini yaptıktan sonra Almanya’ya gitti. Köln Üniversitesi’nde Tiyatro Bilimi Enstitüsü’nde eğitimine devam eden Turgut Özakman, Türkiye’ye döndükten sonra Devlet Tiyatrosu’nda dramaturg olarak çalıştı. En bilinen eserini ileri yaşlarında Şu Çılgın Türkler kitabını yazarak veren Özakman, TRT’de kurtuluş savaşını anlatan yapımlarda senaryo yazarlığı ve dramaturji üzerinde çalıştı.

Turgut Özakman, tiyatro ve film senaryoları, mesleki kılavuz kitaplar, araştırma ve inceleme kitapları ile roman dalında bir çok eser vermiştir.

Peyami Safa (1899-1961)

Türk edebiyatının en önemli yazarları arasında ismi ilk sıralarda gelen Peyami Safa, Dokuzuncu Hariciye Koğuşu, Fatih-Harbiye ve Yalnızız gibi kült kitapların yazarıdır. 1899 yılında Fatih’te dünyaya gelen Safa, 1961 yılında hayatını kaybetti. Milliyetçi muhafazakar bir çizgide hayatını sürdüren Safa’nın bu dünya görüşü kitaplarında da ağırlıkla kendine yer bulmuştur. Nazım Hikmet ve Necip Fazıl Kısakürek’in ortak arkadaşı olabilen nadir insanlardan biridir. Biyografi, roman, hikaye ve şiir yazarak edebiyatımıza katkıda bulunan Peyami Safa, romanlarında Reşat Nuri Güntekin gibi genellikle kendi başından geçen olayları anlatmaktadır. Hemen her listede en ünlü yazarlar arasında yer bulur.

Peyami Safa’nın hayatında en çok merak edilen konulardan biri Atatürk’e olan bakış açısıdır. Ölümünden sonra 1923 yılına tarihlenen bir kitabında (İlk Reis-i Cumhurumuz Mustafa kemal Paşa) Atatürk hakkındaki görüşlerini samimi bir şekilde kaleme almıştır. Mustafa Kemal hakkında “Büyük halaskarımız Mustafa Kemal Paşa” derken, Atatürk’ün tanzimat ile başlayan batılılaşma sürecinde Osmanlı’nın tam da doğu-batı arasında sıkışıp kaldığını anlatır. Nitekim daha ileriki dönemde verdiği eserlerin de bu görüşünü tamamlayan niteliktedir; bu ikilemin çözülmesinde Atatürk ilkelerinin ve inkılaplarının önemini vurgular.

Nazım Hikmet Ran (1902-1963)

Ünlü yazarlar arasında belki de en trajik hikayelerden biri de Nazım Hikmet‘indir. 1902 yılında Selanik’te doğan Nazım Hikmet, ilk şiirini 11 yaşındayken yazdı. Bahriye mektebine giren Hikmet, 1920’de Anadolu’ya geçerek milli mücadeleye destek verdi. 1921’de ordudan ihraç edildi. 1924’te, 1928’de ve 1950’de Rusya’ya gitti. İlki dışındakiler hapis ve öldürülme korkusuyla oldu. 1951’de vatandaşlıktan çıkarılan Nazım Hikmet, 2009’da tekrar vatandaşlığa alındı. 2004 yılında adına 15 milyon liralık hatıra parası basıldı. 1963 yılında kalp krizinden ölen Nazım Hikmet’in ölümünden önce 23, ölümünden sonra 60 olmak üzere toplam 83 şiir, roman, hikaye, deneme, tiyatro ve sair türlerde kitabı çıkmış, 18 sanatçı tarafından 45 şiiri bestelenmiştir.

Ahmet Hamdi Tanpınar (1901-1962)

Ahmet Hamdi Tanpınar, cumhuriyetin ilk öğretmenlerinden biridir. Şiir, roman, hikaye, deneme, makale gibi pek çok alanda yazın vermiştir. 23 Haziran 1901’de istanbul Fatih’de doğan Tanpınar, Elazığ/Ergani, Sinop, Siirt, Antalya ve Kerkük’te çocukluğunu geçirmiş, 1915 yılında Kerkük’te annesini tifüs hastalığından kaybetmiştir. Halkalı Ziraat Mektebi’ne giren ünlü yazar, Yahya Kemal Beyatlı’nın etkisiyle İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesine girmiştir. Ömer Ferit Kam, Cenab Şahabettin, Ahmet Naim, Mehmed Fuad Köprülü ve Yahya Kemal Beyatlı’dan dersler almış, 1923’te Erzurum Lisesi’nde edebiyat öğretmeni olarak göreve başlamıştır.

1943-1946 yılları arasında Maraş milletvekilliği yapan Tanpınar, 1959’da Fockefeller bursuyla İngiltere, Belçika, Hollanda, İspanya, İtalya, Almanya ve Avusturya’yı gezdi. 23 ocak 1962 yılında geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Aşiyan Mezarlığı’nda Yahya Kemal’in yanında yatmakta, ünlü yazarlar orada beraber uyumaktadır.

Abdülhak Hamit Tarhan (1852-1937)

Türk modern edebiyatının babalarından olan ünlü yazar Abdülhak Hamit Tarhan, yazar kimliğinden çok şair kimliğiyle tanınır. Aynı zamanda da diplomattır. Türk edebiyatında Şair-i Azam olarak bilinen Tarhan, Tanzimat Devri Edebiyatı’yla başladığı edebiyat hayatında Edebiyat-ı Cedide ve Milli Edebiyat Devirlerini yaşadı. En parlak devrini ise Cumhuriyet Devri Edebiyatı ile yaşadı. Karısı için yazdığı Makber şiiri Türk Edebiyatında apayrı bir yere sahiptir.

1852 yılında Bebek’te dünyaya geldi. Tarhan, 1874 yılında Edirne’den Fatma Hanım ile evlendi. Bu dönemlerde oyun yazarlığı yapan Abdülhak Hamit Tarhan, 1876’da ikinci katip olarak Paris’e gitti. 1885’e kadar Berlin, Hindistan, Poti, Kırım ve son olarak Beyrut’ta yaşadı ve bu süreler içerisinde karısından ayrı kaldı. 1885’te karısının ani ölümü ile Makber şiirini yazdı ve bu şiir Tarhan’ın edebiyat hayatında bir dönüm noktası haline geldi. Bundan sonra Tarhan şair olarak anılacaktı.

1928 seçimlerinde 3. dönem milletvekili oldu. 4 ve 5’inci dönemlerde de meclise giren Tarhan, 1937’de hayatını kaybetti. Hayatı boyunca 18 şiir kitabı ve 18 oyun yazmıştır. Şiirleri içinde en bilineni Makberdir. Oyunlarının içinde ön plana çıkan ise 1875 yılında Bombay’da yazdığı Duhter-i Hindu’dur.

Yaşayan Ünlü Türk Yazarlar

Yaşayan Ünlü Türk Yazarlar başlığımız altında hayatta olan değerli yazarlarımızı listeledik. Liste soy isimlerine göre alfabetik olarak hazırlanmıştır. Burada ünlü yazarlar olmakla beraber, ünlü olmaya aday yazarlar da kendilerine yer bulmaktadır. Bu sebeple yaşayan ünlü Türk yazarlar ayrı bir başlık olarak kendisine yer bulmuştur.

Nazan Aksoy (1950)

Nazan Aksoy 1950 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. İstanbul Üniversitesi, İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde lisansını, yüksek lisansını ve doktorasını tamamladı. 1997 yılına kadar İstanbul Üniversitesi’nde aynı bölümde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Aksoy, 1997 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi’ne geçti.

O tarihten beri Karşılaştırmalı Edebiyat bölümünde dersler vermekte. Nazan Aksoy, 1989 yılında çıkardığı Iris Murdoch felsefesi ve Sanatı, 1996’da çıkardığı Batı ve Başkaları, 2004 yılında çıkardığı Rönesans İngilteresi’nde Türkler ve 2009 yılında çıkardığı Kurgulanmış Benlikler isimlerinde 4 kitabı vardır.

İnci Aral (1944)

Ünlü öykü ve roman yazarı İnci Aral 1944 yılında Denizli’de dünyaya geldi. Gazi Üniversitesi Resim Bölümü mezunu olan Aral, 1992 yılında Yunus Nadi ödülünü kazandı. Bu ödülü kazandığı kitap olan Ölü Erkek Kuşlar aynı zamanda Aral’ın ilk romanıdır. 2002 yılında yazdığı Mor ile de Orhan kemal Roman Armağanı’nı kazanan Aral 1994 basımlı Yeni Yalan Zmanalar, 2002’de basılan Mor ve 2007’de yazdığı Safran sarı kitaplarını üçleme yaptı. Bugüne kadar 11 roman 8 öykü kitabı olmak üzere 25 eseri yayımlanmıştır.

İnci Aral’ın ilk kitabı Ağda Zamanı isimli, 1980’de basılan öyküsüdür. İlk romanını yazana kadar 4 öykü kitabı yazmış ve 6 yıl yazıya ara vermiş, ardından roman yazmaya başlamıştır. 5 romanı çıktıktan sonra ise hem roman hem öykü yazmaya devam etmiştir. 2010’dan beri en üretken dönemlerini yaşamaktadır.

Nazan Bekiroğlu (1957)

Nazan Bekiroğlu 3 Mayıs 1957 tarihinde Trabzon’da dünyaya geldi. 1997 yılından beri hikaye, deneme, inceleme ve roman dalında eserleri yayınlanmaktadır. 2006 yılında Türk Yazarlar Birliği’nden hikaye ödülü alan Bekiroğlu, yazarlığın yanında akademisyenlik yapmaktadır.

Ünlü yazar Nazan Bekiroğlu, 14 yaşında babasını kaybetti. babası, Hedef isimli yerel bir gaz<etenin sahibiydi ve Bekiroğlu’nun hayatında önemli bir yere sahipti. Bekiroğlu’na yazarlık ve tarih sevgisi aşılayan babasının kaybı sonrası İçinde Bir Sızı var isimli kitabında kahraman olarak yer aldı. Erzurum Atatürk üniversitesi, Edebiyat Fakültesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı eğitimi alan bekiroğlu, babasından sonra en büyük desteği hocası Orhan Okay’dan gördü. 1985 yılında Karadeniz Teknik üniversitesi’nde araştırma görevlisi olarak başladığı akademik hayatına 1987 yılında doktorasını tamamlayarak devam etti. 1995’te doçent, 2001’de profesör oldu.

İlk kitabı Nun Masalları isimli hikaye kitabı 1997’de çıktı. Çeşitli alanlarda 16 kitabı vardır.

Murat Belge (1943)

Murat Belge, Türkiye’nin siyaset yazıları konusunda en ünlü yazarları arasında yer alır. 16 Mart 1943 yılında dünyaya gelen ve Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun yeğeni olan Belge’nin babası eski Demokrat Parti milletvekilidir. Yeşilçam’ın güzel oyuncularından Hale Soygazi ile evli olan Murat Belge, İstanbul üniversitesi Edebiyat Fakültesi, İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü mezunudur. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Karşılaştırmalı Edebiyat bölümünün kurucusu ve bölüm başkanı olan Murat Belge, 10’u çeviri olmak üzere 31 kitap yazmıştır.

Makbule Cengiz (1988)

Halk TV eski muhabiri Makbule Cengiz, işsiz kalmış gazetecilerden biridir. İlk kitabı “Üzgünüm Ama Yazmak Zorundaydım”, Makbule Cengiz’in uzun bir otobiyografisi olma özelliği taşıyor. Yayınladığı ikinci kitabı ise Kemal Kılıçdaroğlu’yla Adalet Yürüyüşü sonrası yaptığı söyleşilerden oluşan “Umut Hep Var” kitabıdır.

Makbule Cengiz, ilk, orta ve lise eğitimini memleketi Aydın’da aldı. Ardından Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde okudu. Cnn Türk, NTV, Radikal gibi büyük basın kuruluşlarında ücretsiz olarak çalıştı, Halk TV’de de ücretsiz olarak çalışırken 2012’de işe alındı ve 2013 yılında zaman zaman 18 saat aralıksız yayın yaptığı Gezi Parkı Olayları ile Halk TV’nin ekran yüzlerinden biri oldu. Halk TV Genel Yayın Müdürü Hakan Aygün ile yaşadığı problemlerin ardından kanaldan kovuldu. Cengiz’in otobiyografisi niteliğindeki kitabı Üzgünüm Yazmak Zorundaydım isimli kitap yorumunu okuyabilirsiniz.

Ahmet Çelik (1968)

1968 yılında Balıkesir’in Dursunbey ilçesinde doğan Ahmet Çelik, ilk ve orta öğretime burada ve Bandırma’da devam etti, lisede Çankırı’ya gitti. Askeri öğrenci olarak Çankırı’da bulunan Ahmet Çelik, 1985 yılında İstanbul Üniversitesi, Fars Dili ve Edebiyatı bölümüne girmiş, 1989 yılında mezun olmuştur. 1998 yılında Yüksek Lisans, 2005 yılında ise doktora derecesini yine Farsça’dan almıştır. 2011 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri’nden Albay rütbesi ile emekli oldu. 2011-2016 yılları arasında İstanbul Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversitesi’nde Farsça dersleri verdi. 2016 yılında Visal Yayınları’nı kurdu. Sufilik ile alakalı çalışmaları bulunan Ahmet Çelik’in Dicleden Yükselen Feryat; Hallac-ı Mansur kitabını sitemizden okuyabilirsiniz.

Yücel Feyzioğlu (1946)

Yücel Feyzioğlu 1946 yılında Kars’ta doğdu. Susuz Öğretmen Lisesi’nden mezun oldu. Liseyi bitirmesinin ardından Goethe Enstitüsü’ne giderek dil eğitimi alan Feyzioğlu ardından Andersson Yazarlık Akademisi’ni tamamladı. Kamuoyunca “Masalcı Dede” olarak tanınan ünlü yazar Feyzioğlu 1985 yılına kadar öğretmenlik yaptı. Öğretmenliğinin yanısıra araştırmalar da yapan Feyzioğlu, 1974 yılında Mezopotamya üzerinde çalışmaya başladı. 1982 yılında Türk dünyasında da çalışmaya başlayan Feyzioğlu, buralardan binlerce masal derledi ve üretti. Alman Yazarlar Birliği üyesi de olan Masalcı Dede, 2009-2013 yılları arasında 32 ciltlik “Kardeş Masallar” adı altında derlediği ve tekrar düzenlediği hikayeleri kitaplaştırdı.

Hakan Günday (1976)

Hakan Günday 1976 yılında Yunanistan’ın Rodos adasında dünyaya gelmiştir. İlköğrenimini Belçika’nın Brüksel şehrinde, lise eğitimini Ankara’da Tevfik Fikret Lisesi’nde tamamlamıştır. Hacettepe Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Fransızca Mütercim Tercümanlık Bölümü’nde eğitimine devam eden Günday, ardından Libre de Bruxelles (Brüksel)’de Siyasal Bilimler ve sonrasında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi’nde devam etti.

İlk romanı Kinyas ve Kayra (2000) Om Yayınevi’nden çıkarak çok geniş kesimlere ulaştı. Zargana (2002), Piç (2003), Malafa (2005), Azil (2007), Ziyan (2009), Az (2011), Daha (2013) isimli kitaplarıyla Türkiye’nin en ünlü yaşayan yazarları arasına girdi. Puhu TV’de yayımlanan ve Haluk Bilginer ile Cansu Dere’nin başrollerini oynadığı, Onur Saylak’ın yönettiği Şahsiyet dizisinin senaryosunu yazdı. Dizi 2019’da Emmy Ödülü’nü kazandı. Hakan Günday 2014’te Türk-Fransız Edebiyat Ödülü ve 2015’te Daha romanının Fransızca tercümesi Encore ile Fransa’nın en prestijli ödüllerinden Prix Medicis ödüllerinin “En İyi Yabancı Roman” ödülünü kazandı.

Mine G Kırıkkanat (1951)

Mine Gökçe Kırıkkanat, 1951 Ankara doğumlu Cumhuriyet Gazetesi yazarı. Notre Dame de Sion Fransız Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Sosyoloji bölümü mezunu Kırıkkanat, gazeteciliğe Cumhuriyet Gazetesi’nin İspanya temsilcisi olarak başladı. 1992 yılında Milliyet gazetesine Fransa Muhabiri olarak geçen Kırıkkanat, 1996 yılında aynı zamanda Radikal’de köşe yazarlığı yapmaya başladı. 2005 yılında Vatan Gazetesinde yazmaya başlayan Mine Kırıkkanat, 2010 yılına kadar burada çalıştıktan sonra başladığı yere; Cumhuriyet Gazetesi’ne döndü.

16 tane kitap çıkaran ünlü yazarın, Bir Gün Gece isimli kitabının tanıtım yazısını okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Azra Sarızeybek Kohen (1979)

Azra “Akilah” Sarızeybek Kohen. 1979 İzmir doğumlu yazar, İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun olduktan sonra Kanada’ya gitmiş, burada Ottawa Üniversitesi’nde Üçüncü Dünya Ülkelerine Yardım Ekonomisi alanında eğitim almıştır. Oradan İngiltere’ye geçen yazar, Davranış Bilimleri alanında Yüksek Lisans eğitimi almıştır. Son zamanlar ünlü yazarlar arasında sayılan bir isimdir.

Yazarın dört kitabı bulunmaktadır. Bunlardan üçü bilinen adıyla Fi, Çi ve Pi üçlemesidir. Son kitabı ise Aeden’dir. Fi, ilk başta Goa Basım Yayın tarafından basılmış, sonraki baskılarıyla Çi, Pi ve Aeden kitapları ise Destek Yayınları’ndan çıkmıştır. Fi’nin Goa’dan çıkış tarihi 2013 yılıdır. Son kitabı Aeden ise Kasım 2016’da piyasaya çıkmıştır. Fi kitabı Ay Yapım tarafından Online TV platformu Puhu TV’de dizi haline getirilmişti.

Azra Sarızeybek Kohen’in 2001 yılında Sadok Kohen’le yaptığı evlilikten bir çocuğu bulunmaktadır. Akilah mahlasını sadece ilk kitabı Fi’de kullanmıştır. Azra Kohen’in son zamanlarda yazdığı Fi kitabı ile ilgili Başak Sayan intihal olduğunu dillendirmişti. Konu ile ilgili kronolojik olarak aşağıdaki haberlerimizi okuyabilirsiniz.

Zülfü Livaneli (1946)

Zülfü Livaneli, Türk yazar, şair, müzisyen, yönetmen ve siyasetçidir. 20 Haziran 1946’da Konya’nın Ilgın ilçesinde dünyaya gelen Livaneli, ABD’de Fairfax Konservatuarını bitirmiştir.

Şimdiye kadar 4 film yöneten, 35 albüm çıkaran ve 23 kitap yazan Livaneli, filmerinden Altın Palmiye ve Altın Portakal dahil olmak üzere en iyi film, en iyi müzik dallarında defalarca ödül aldı, kitapları Balkan Edebiyat Ödülleri, Yunus Nadi Ödülleri, Barnes & Noble, Orhan kemal Roman Armağanı ve beyaz Martı Edebiyat Onur Ödülü’nü kazandı.

En son yazdığı kitaplardan Elia İle Yolculuk, Konstantiniyye Oteli, Kardeşimin Hikayesi ve Serenad en çok okunan kitaplar arasına girdi. Siyasete Sosyal Demokrat Halkçı Parti’nin 1994 yılındaki yerel seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak girdi. %20,30 oy aldığı seçimlerde Recep Tayyip Erdoğan %25,19 oy alarak belediye başkanı oldu. 2002 yılında CHP’den milletvekili olarak girdiği mecliste 1 dönem bulundu. CHP Genel Başkanlığı’na aday adayı oldu ancak adaylığı için yeterli imza toplanamayınca partisinden istifa etti. Livaneli 19 Mayıs 1997’de Ankara hipodromunda verdiği konsere 500 bin kişinin katılmasıyla “Türkiye’de En Kalabalık Konser” rekorunu elinde bulunduruyor.

Cüneyt Özdemir (1970)

Cüneyt Özdemir 1970 doğumlu gazeteci. CNN Türk’te 5N1K programını hazırlayan ve sunan Özdemir, Ankara Üniversitesi’nden Radyo Televizyon Bölümü mezunu. 32. Gün’de muhabir olarak görev alan Özdemir, İngiltere’ye gidip geldi ve tekrar 32. Gün’de çalıştı. Genel Yayın Yönetmen Yardımcılığı ve Genel Yayın Yönetmenliği koltuklarına oturan Özdemir, ATV Haber’e transfer oldu ama sonrasında tekrar 32. Gün’e döndü. Lübnan’da ve Afganistan’da savaş muhabiri olarak bulunan Cüneyt Özdemir, hala 5N1K programının yapımcılığını ve sunuculuğunu yönetiyor.

Cüneyt Özdemir’in Irak Savaşı’nda Amerikan Askerlerinin yanında “embedded journalist” olarak bulunduğu zamanki anılarını yazdığı Onlarlaydım Ama Onlardan Değildim isimli kitabıyla ilgili bilgiyi aşağıdaki linkten edinebilirsiniz.

İskender Pala (1958)

Son dönemlerin en ünlü Türk yazarlarından İskender Pala Uşak’ta dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Uşak’ta liseyi Kütahya’da okudu. Sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ne girdi. Burada daha sonra Yüksek Lisans ve asistanlık yaparak akademiye yöneldi. İskender Pala Doçentlik görevine kadar İstanbul Üniversitesi kadrolarında bulundu. Diğer taraftan Türk Silahlı Kuvvetleri’nde de dersler veren ve çeşitli görevlere gelen Pala, 28 Şubat sürecinde ordudan atıldı. İskender Pala, orduya girişi ve orduda bulunduğu süreler içerisinde kendisine çok zorluklar çektirildiğini ancak en büyük zorluğu ordudan atıldıktan sonra yaşadığını anlattı. Bu konuda “İki Darbe Arasında” isimli bir otobiyografi yazdı. Burada Pala, orduya girdiği 1980 darbesinden sonrası ile Postmodern Darbe olarak nitelendirilen 28 Şubat’tan önce ihraç edilmesine atıfta bulunmaktadır. Kültür Üniversitesi’nde ordudan sonra ders vermesinin kendisini tam anlamıyla kurtardığını da ifade eden Pala, profesörlüğünü de aldığı Kültür Üniversitesi’nde ders vermeye devam etmektedir.

Türk edebiyatına onlarca eser kazandıran İskender Pala, asıl çıkışını Şah Sultan isimli kitabıyla yaptı. Şah İsmail ve Yavuz Sultan Selim arasındaki çekişmeyi hem tarih perspektifinde hem de edebi açıdan ele alan yazar, büyük çıkışını daha sonra yayınladığı Od, Mihmandar, Bülbülün Kırk Şarkısı gibi kitaplarıyla da sürdürdü. Türk edebiyatının yaşayan en büyük yazarlarından biri olarak kabul görmektedir.

Orhan Pamuk (1952)

Nobel Edebiyat ödülü sahibi Türk yazar Orhan Pamuk 7 Haziran 1952’de İstanbul’da dünyaya gelmiştir. 1974 yılında yazarlığa başlayan Orhan Pamuk, ilk zamanlarından itibaren geleceğin önemli yazarlarından biri olarak gösterilmişti. İlk kez 1979 yılında Milliyet Roman Ödülü’nü kazandı. İlk yazdığı roman olan Karanlık ve Işık kitabıydı. Pamuk, onlarca başka ödüle daha layık görüldü. Daha sonra 2006 yılında “Kentinin melankolik ruhunun izlerini sürerken kültürlerin birbiriyle çatışması ve örülmesi için yeni simgeler bulması” sebebiyle Nobel Edebiyat Ödülünü kazandı. Pamuk, bir Nobel ödülüne layık görülen ilk Türk oldu. Bu ödül Pamuk’u dünyanın en ünlü yazarları arasına soktu.

2006 Nobel Edebiyat Ödülünü yazandı. Yazarın asıl parlaması ise önce Kara Kitap ve Beyaz Kale ile oldu. Benim Adım Kırmızı ile şöhreti parlayan ve yurt dışına açıldı. Pamuk, Kar romanıyla dünyanın en popülerleri arasına girdi. Son kitaplarından Masumiyet Müzesi ve Kırmızı Saçlı Kadın en beğenilen kitaplarından oldu. Orhan Pamuk yazdığı 21 eseri ile 30’dan fazla prestijli edebiyat ödülü kazandı. Ayrıca Fransa’dan Legion D’Honneur (şövalye) ödülü aldı.

Ergün Poyraz (1963)

31 Ocak 1963’te İstanbul’da doğdu. Ergün Poyraz, 1983 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi’nde İnşaat bölümünde okula başladı ancak okulunu yarıda bıraktı. 1990’ların sonlarında yazarlık yapmaya başladı. Hep Siyasi kitaplar yazan Ergün Poyraz, önce Refah Partisi aleyhine kitaplar yazdı. Ardından Adalet ve Kalkınma Partisi aleyhine çıkardığı kitaplarca tanındı. 1998’de yazdığı Refah’ın Gerçek Yüzü kitabı Refah Partisi’nin kapatılma davasında delil olarak kullanıldı. Yazdığı kitapların büyük bir kısmı “Musa’nın…” şeklinde başlıyor. Ve bunların tamamında Adalet ve Kalkınma Partisi’ne, Recep Tayyip Erdoğan’a ve Abdullah Gül’e gönderme yapıyor. Bu sebeple anti semitist olarak anıldı. Ergenekon Davası’nda tutuklanan Poyraz bu davadan 2014’te beraat etti.

Başak Sayan (1977)

1977 Ankara doğumlu oyuncu ve yazar Başak Sayan, baba tarafından Azeri’dir. Marmara Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden mezun olan Sayan, öğrenciliği döneminde tiyatro faaliyetlerine katıldı. Ve ayrıca bir televizyon kanalında çalıştı. 1996 yılında Çılgın Bediş dizisiyle ekrana çıktı. Sayan ayrıca, Hırsız, Derman Bey, Bir Dilim Aşk, Yaprak Dökümü, Hacı, Altındağlı gibi çeşitli dizi projelerinde de görev aldı. en son 2015 yılında Milat Dizisinde ise hem rol almış hem de senaristliğini yapmıştır.

Kitaplarından ilki Bağlanma Korkusu 2011 yılında Artemis Yayınlarından çıktı. Ardından Kelebeğin Kaderi ve Ölü Kuşların Sessizliği kitapları Destek Yayınlarından çıktı.

Elif Şafak (1971)

25 Ekim 1971’de Fransa’nın Strazburg kentinde dünyaya geldi. Elif Şafak, doğumundan kısa süre sonra annesi ile babasının ayrılmasının ardından annesiyle yaşadı. Babasının soyismi olan Bilgin’i kabul etmedi. Annesi Şafak Atayman’ın soyismini de kabul etmedi. Ancak annesinin ismi olan Şafak’ı soyisim olarak kullanıp Elif Şafak ismiyle kitaplarını kaleme aldı. Resmi ismi Elif Bilgin’dir. 1997 yılından beri kitaplar yazan Şafak, ODTÜ Uluslararası İlişkiler mezunudur. 17 roman yazdı ve yazdığı kitaplar 30’dan fazla dile çevrildi. Elif Şafak, Forbes Dergisi’nin yaptığı araştırmaya göre Türkiye’deki en çok kazanan edebiyatçıdır. Ayrıca en ünlü Türk yazarlar arasındadır.

Ahmet Ümit (1960)

1960 Yılında Gazi Antep doğumlu olan Ahmet Ümit, Türkiye’nin en ünlü polisiye roman yazarlarından biridir. 27 roman sahibi yazar 7 çocuklu bir ailenin en küçük çocuğu olarak doğdu. Babası tüccar, annesi terzi olan Ümit, 14 yaşından itibaren sol görüşü benimsedi. 1980 öncesi dönemde ülkücülerle yaşadıkları bir kavga sebebiyle Diyarbakır’ın Ergani ilçesine sürgün edildi. Ve böylece liseyi burada bitirdi. Marmara Üniversitesi, Kamu Yönetimi bölümünü okudu. İlk romanı 1989 yılında çıkan Sokağın Zulası’ydı. Bir polisiye yazarı olarak en dikkat çekici eseri ise o dönemlerde 1999’da çıkan Agatha’nın Anahtarı kitabıydı. Çünkü bu kitap dünyaca ünlü polisiye yazarı Agatha Christie’ye atıf yapıyordu.

Beyoğlu’nun En Güzel Abisi, Elveda Güzel Vatanım, İstanbul Hatırası, Bab-ı Esrar ve Beyoğlu Rapsodisi en popüler eserlerindendir. Elveda Güzel Vatanım’a atıf yapan Merhaba Güzel Vatanım adında da bir film senaryosu vardır.

Yabancı Ünlü Yazarlar

Bu başlıkta Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde doğmayan veya Türk Vatandaşlığı almamış olan yazarların dizinlenmiştir. Yabancı Ünlü Yazarlar, soy isimlerine göre alfabetik olarak listelenmiştir.

Jane Austen (1775-1817)

Dünyaca ünlü yazar Jane Austen, 1775 yılının 16 Aralık günü İngiltere’nin Hamoshire kentinde dünyaya geldi. 1783 yılında bir akrabası sayesinde kayıt olarak okumaya başladı. Ardından Southampton’a, oradan Reading’e giderek Berkshire’deki Abbey okulunda eğitimini sürdürdü. 1789 yılında roman yazmaya başlayan Austen, 1802’de ilk önemli yapıtı Becoming Jane’i yazdı. Bu kitap Aşkın Kitabı adıyla Türkçe’ye çevrildi ve filme uyarlandı. 1805’te babasını kaybeden Austen, 1809’da Chawton’a kardeşinin yanına taşındı.

Austen’in romanlarındaki en dikkat çekici unsur karakterlerin gücüdür. 41 yaşında göğüs kanserinden hayatını kaybetti. Austen, kısacık ömrüne Aşk ve Yaşam, Gurur ve Önyargı, Mansfield Parkı ve Emma isimli klasik ve son derece mükemmel kitaplar bırakmıştır. Hiç evlenmeyen Austen, Winchester Katedrali’nde gömülmüştür.

Cengiz Aytmatov (1928-2008)

Cengiz Aytmatov, Türk dünyasında en ünlü yazarlar arasında kabul edilir. Kırgızistan’ın Talas eyaletinde 12 Ekim 1928’de dünyaya geldi. Aytmatov, ilk gençlik yıllarını İkinci Dünya Savaşı’nda yaşadı. Ve bu durum üslubuna ve hikayelerine de büyük oranda yansıdı. Rusya’da Cambul Veterinerlik Yüksek Okulu’na devam ederken edebiyata ilgi duydu. Büyük yazar, Gorki Edebiyat Enstitüsüne kabul edildi.

1958 yılında enstitüden mezun oldu ve ilk romanını yayınladı. Kırgız yazar, ardından Literaturnaya ve Yazarlar Birliği’ne katıldı. Rusya’nın en büyük ödülleri olan Devlet Ödülü ve Lenin Ödülü’nü aldı. Bunun yanında yüzlerce ödül kazanan Aytmatov’un bu başarılara kapı açan ilk romanı Cemile’dir.

Kırmızı Eşarp ismiyle Türkçe’ye çevrilen kitabı Türkiye’de daha çok “Selvi Boylum Al Yazmalım” olarak bilinir. Bu kitabın daha sonraki baskıları da bu isimle yayımlanmıştır. Bu isimin öne çıkmasında büyük rol ise sinemadadır. Kadir İnanır ve Türkan Şoray’ın başrolünde oynadığı 1977 yapımı Selvi Boylum Al Yazmalım filmi, Aytmatov’un aynı zamanda Türkiye’de de ünlü olmasının kapısını açmıştır.

Charles Dickens (1812-1870)

İngilizlerin en ünlü yazarlarından biri olan Charles Dickens’in tam adı Charles John Huffam Dickens’tir. 1812 yılında Portsmouth şehrinde doğdu. Ünlü yazar, The Pickwick Pappers isimli romanıyla ilk olarak adından söz ettirmeye başladı. Ünlü sözlerden bir çoğunda imzası vardır. George Orwell’den Lev Tolstoy’a kadar bir çok yazarı etkilemiştir.

Varlıklı bir ailede dünyaya gelen Dickens, babasının mali durumunun bozulmasının ardından sefaletle tanıştı. 1837 yılında Catherine Hogarth ile evlendi. 1840 yılında Amerika’ya taşındı ancak sürekli seyahat etti. 1870’te doğduğu ülke olan İngiltere’deyken öldü.

Dickens’in en ünlü romanlarından biri Oliver Twist’tir ve bu kitapta kendi çocukluğundan izler vardır. Yine meşhur sihirbaz David Copperfield, ismini aynı isimli Dickens romanından almıştır. Baldızının ölümün ardından ona ithaf ettiği Antikacı Dükkanı yine meşhur eserlerinden biridir. 1837-1870 arasında toplam 14 eşsiz romanı edebiyat dünyasına kazandırmıştır.

Fyodor Dostoyevski (1821-1881)

Dünyanın en ünlü yazarları arasında gösterilen Rus edebiyatçı Fyodor Mihayloviç Dostoyevski, Çarlık Rusyası’nda Moskova’da doğdu. Rus toplumunun en güzel portresini çizen yazarlardan biri olarak da bilinir. Ecciniler (Cinler), İnsancıklar, Suç ve Ceza, kumarbaz, Budala, Karamazov Kardeşler ve Yeraltından Notlar bilinen en meşhur kitaplarından birkaçıdır.

Çocukluğunun ilk devrelerini alkolik babası ve hasta annesiyle beraber geçirdi. Dostoyevski, annesinin ölümünden sonra Petersburg’a gitti ve mühendislik mektebine girdi. Petersburg’da okurken babasının ölüm haberini de aldı. Okuldan mezun olunca istihkam müdürü oldu ancak 1 yıl sonra istifa etti. İlk kitabı İnsancıklar, istihkam müdürlüğünden istifasının hemen ardından basıldı (1846). Ancak hiçbir kitabı başarıya ulaşamadı. Yine bu yıllarda siyasetle de ilgilenen Dostoyevski, tutuklandı ve kurşuna dizilerek idam edilmesine karar verildi. Ancak cezası infaz edilmeden önce affedildi ve Sibirya’ya sürgüne gönderildi. Ardından da askere alındı. 1857’de Mariya Dimitriyevna ile evlendi. 1859 yılında serbest bırakılan ünlü yazar Petersburg’a geri döndü. Siyasetle ilgilendiği yıllardan itibaren kaleme aldığı sanılan Ecciniler kitabında Komünist Rusya’nın ayak seslerini inceden işlemiştir. 1872 yılında yazdığı bu kitabın habercisi olan Çarlık rejimin yıkılışı 1917’de gerçekleşmiştir.

Dostoyevski akciğer kanaması sebebiyle 28 Ocak 1881 tarihinde ömrünün büyük bir bölümünü geçirdiği Petersburg’da ölmüştür.

Umberto Eco (1932-2016)

Dünyadaki en ünlü yazarlar arasında gösterilir. Umberto Eco, 5 Ocak 1932 tarihinde İtalya’nın Alessandria kentinde dünyaya gelmiştir. Strega ve Medicis ödüllerinin sahibi büyük yazar. Aynı zamanda bilim insanı ve filozof olarak da tanınır. Eco, 1980’de çıkardığı Gülün Adı kitabıyla adını duyurdu. Türkiye’de en çok Prag Mezarlığı, Gülün Adı, Sıfır Sayı, Güzelliğin Tarihi ve Çirkinliğin Tarihi kitaplarıyla tanınıyor. Umberto Eco, 19 Şubat 2016’da Milano’da hayatını kaybetti.

Ursula K Le Guin (1929-2018)

Ünlü yazarlar arasında tüm dünyaca kabul edilen Ursula K Le Guin, 1929 Berkeley, California doğumlu. Ünlü fantastik yazarı Ursula K Le Guin, 22 Ocak 2018 tarihinde hayatını kaybetti. 50’den fazla ödülün sahibidir. Le Guin’in aldığı en prestijli edebiyat ödüllerinden bazıları şunlardır:

Nebula Roman Ödülü, Hugo Roman Ödülü, Locus En İyi Fantazi Roman Ödülü, Dünya Fantazi Ödülü, Pilgrim Ödülü, Jüpiter En İyi Yazar Ödülü. Bunların bazılarını bir kaç kere almıştır. Le Guin; JRR Tolkien ve Dostoyevski gibi büyük yazarlardan etkilenmiştir. İleride fantazi alanında yazılacak edebiyat eserleri için de çok güzel ipuçları bırakmıştır. Böylece edebiyatın yolunu aydınlatan yazarların en başında gelir.

Ernest Hemingway (1899-1961)

Nobel ve Pulitzer ödüllü ünlü yazar Ernest Hemingway 21 Temmuz 1899 tarihinde Chicago’da dünyaya geldi. Varlıklı bir ailede dünyaya gelen Hemingway’in babası doktor, annesi müzisyendi. 1917 yılında liseyi bitirdikten sonra üniversiteye gitmeyi reddederek Kansas City Star isimli gazetede muhabirliğe başladı. Birinci Dünya Savaşı’nda ambulans şoförü olarak görev yaptı. Toronto Daily News muhabiri olarak İstanbul’da çalıştı. Mudanya Mütarekeleri’ni ve Lozan Barış Konferansı’nı takip etti. Eşinin hamileliği sebebiyle Paris’e yerleşti. 2. Dünya Savaşı’nda Küba’ya yerleşti.

Hemingway’in en önemli eserleri arasında Çanlar Kimin İçin Çalıyor, Silahlara Veda ve Afrika’nın Yeşil Tepeleri kitapları gösterilir. Toplamda roman dalında 18 kitap çıkarmıştır.

Sadık Hidayet (1903-1951)

Sadık Hidayet, 1903 yılında İran’ın başkenti Tahran’da dünyaya geldi. İranın Çağdaş Dünya Edebiyatı’na girmesi için öncü isimlerden biri oldu. Ayrıca İranlı en ünlü yazarlar arasında görülür. 1936 yılında Hindistan’a giderek Budizm üzerine araştırmalar yaptı. Budizm’den bir çok esintinin bulunduğu psikolojik romanı Kör Baykuş, 1937 yılında Bombay’da yayınlandı. Ardından İran’daki sahte dindarlığı hicvettiği Hacı Aga kitabını kaleme alır. Fransız Lisesi mezunu olan Sadık Hidayet, Paris’te uzun bir dönem yaşadı. 1951 yılında Paris’te kiraladığı havagazlı bir apartman dairesinde, tüm delikleri bezle tıkadıktan sonra havagazını açarak intihar etti. Hidayet’in mezarı Paris’te bulunmaktadır.

James Joyce (1882-1941)

İrlanda’nın başkenti Dublin’de dünyaya gelen ünlü yazar James Joyce 20’nci yüzyıl edebiyatını derinden etkilemiştir. Cizvit okullarında ilk eğitimini aldıktan sonra University Collage’da Felsefe eğitimi alan Joyce, üniversite yıllarında kitap eleştirileri yapmaya başladı. Ulysses, Sürgünler ve Dublinliler en önemli eserlerinin başında yer almaktadır. Edebiyatta yeni bir dil geliştirerek sahip olduğu ünü elde etmiştir.

1916’da Zürih’e taşınan James Joyce, hayatının en yoksul dönemlerini burada geçirdi. Aynı zamanda bu zamanları Joyce’un en üretken zamanı da olmuş, başyapıtı Ulysses’i burada kaleme almıştır. 1941’de bilinmeyen bir sebepten hayatını kaybetmiştir.

Franz Kafka (1883-1924)

Franz Kafka 3 Temmuz 1883’te Bohemya’da Yahudi bir anne babadan dünyaya gelmiştir. Dönüşüm ve Dava en meşhur eserlerindendir. Avukatlık eğitimi alan Kafka, yazı yazmaya eğitimini alırken başladı. Dava kitabında avukatlık tecrübesinden yararlanmıştır. Dönüşüm kitabını da yine devlet hizmetinde yaşarken içinde bulunduğu duruma borçluyuz. Edebiyata “Kafkaesk” tanımını katan Franz Kafka, yazılarında hem fantastik hem de gerçekçi unsurları beraber kullanıyordu. Kafkaesk de bu durumu anlatmak için kullanılır.

Franz Kafka 3 Haziran 1924 tarihinde tüberkülozdan hayatını kaybetti.

Selma Lagerlöf (1858-1940)

Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan ilk kadın yazar. Ve aynı zamanda ilk İsveçli yazardır. Selma Lagerklöf 1858 yılında İsveç’in Marbacka kentinde dünyaya geldi. Efsane ve masallarla tanınan Lagerlöf, Nobel Edebiyat Ödülü’nü “Yüksek idealizm, canlı hayal gücü ve manevi algılama yeteneği ile karakterize yazıları için” almıştır. Lagerlöf ilk eğitimini evde aldı. Daha sonra babasını karşısına alarak Stockholm’de öğretmen okuluna gitti. 1885’te babasını kaybetti, aynı yıl öğretmenliğe başladı. 1. Dünya savaşı yılları hariç ömrü boyunca yazmıştır. Toplam 17 kitap kaleme alan Lagerlöf’ün ilk eseri olan Gösta Berlings Saga tanınmasına sebep oldu. Ancak İtalya’da yazdığı Deccal’in Mucizeleri kitabı en önemli Sosyalist yapıtlardan biridir. Ayrıca Yazdığı iki ciltlik Kudüs romanı onu İsveç’in en önemli yazarı haline getirmiştir. Yazdığı en önemli yapıt olan Nils Holgersson’un Yaban Kazlarıyla Maceraları kitabıdır. Bu kitap Uçan Kaz ismiyle çizgifilme uyarlanmıştır.

Bernard Lewis (1916-2018)

İngiliz asıllı Amerikalı tarihçi ve yazar olan Bernard Lewis, 31 Mayıs 1916 tarihinde Londra’da dünyaya geldi. Londra Üniversitesi, Paris Üniversitesi ve Princeton Üniversitesi’nde dersler verdi. Ortadoğu Tarihi, İslam Tarihi ve Osmanlı Tarihi üzerine çalışmalar yaptı. Modern Türkiye’nin Doğuşu isimli kitabı Türkiye’de 1988 yılında yayımlandı ve büyük ilgi gördü. 1996 tarihinde Le Monde gazetesinde Ermeni Tehciri’nin bir soykırım olmadığı görüşünü savundu. Lewis, “Ermeni Soykırımını İnkar” suçuyla 1 Franklık para cezasına çarptırıldı. 1998’de Atatürk Barış Ödülü’nü aldı. Toplamda 14 kitap yayımlayan Bernard Lewis, bir çok saygın dergide makalelerini yayımladı.

Amin Maalouf (1949)

Yaşayan en ünlü yabancı yazarlardan biridir. Amin Maalouf 25 Şubat 1949 tarihinde Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta dünyaya geldi. Fransızca eserler veren ve Fransa’da yaşayan Amin Maalouf’un asıl mesleği gazeteciliktir.

İlk kitabı olan Arapların Gözünden Haçlı Serefleri Fransız-Arap Dostluk Ödülleri’ni kazandı. Ve bu sayede ismi geniş çevrelerde duyuldu. Ancak dünya çapındaki esas başarısı 1988’de yayımlanan ikinci kitabıyla oldu. Bu başarı ilk romanı Afrikalı Leo ve ikinci romanı Semerkand ile geldi. Yazdığı her kitap büyük taktir topladı. Ünlü yazarın en son 2012’de çıkan Doğu’dan Uzakta isimli kitabı çok ilgi gördü. 9’u roman olmak üzere toplam 14 eser sahibidir. 

Gabriel Garcia Marquez (1927-2014)

Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Kolombiyalı yazar Gabriel Garcia Marquez, 6 Mart 1927’de Aracataca’da doğdu. Babası Gabriel Eligio Garcia ve annesi Luisa Santiaga Marquez’dir. Aracataca’da çok fakir bir şekilde yaşadı. 

Marquez ilk çocukluk yıllarını Aracataca’da geçirdi. 14 yaşında annesiyle birlikte Barranquilla’ya taşındı. Burada, okul eğitimi almak için liseye kaydoldu. 1946’da, liseden mezun oldu. Sonra Bogotá Üniversitesi’ne gitti. 1951’de, diplomasını aldıktan sonra, Bogotá’da gazetecilik yapmaya başladı ve bu dönemde ilk öyküsünü yazmaya başladı.

1957’de, ilk romanı olan Leaf Storm’u yayınladı. 1961’de, One Hundred Years of Solitude yayınlandı ve Marquez’i uluslararası üne yükseltti. Ayrıca, başkanlık seçimlerinde de aktif olarak rol aldı. Marquez, 1982’de Nobel Edebiyat Ödülü’nü aldı. 1985’te, otuz yıldır sürmekte olan Kolombiya İç Savaşı’nın sona ermesine yardımcı olmak için mektuplar yazdı.

1989’da, Nobel ödül parasının bir kısmıyla Kolombiya’da bir sosyal fon oluşturdu. Garcia Marquez, 2014’te, 87 yaşındayken öldü.

Abraham Maslow (1908-1970)

Tam adı Abraham Harold Maslow‘dur. Kendine ait İhtiyaçlar Hiyerarşisi teoremi vardır. “Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi” adıyla anılır. Davranışbilimci, psikolog ve ünlü yazar Abraham Maslow, 1 Nisan 1908 yılında New York’ta dünyaya geldi. Hümanistik Psikoloji’nin babası sayılır. Abraham Maslow, Columbia Üniversitesi, Wisconsin Üniversitesi, Broklyn Collage ve Brandeis Üniversitelerinde profesörlük yaptı. 1969 yılında dinlenmeye çekilen Maslow, 8 Haziran 1970 yılında 62 yaşındayken kalp krizinden hayatını kaybetti.

George Orwell (1903-1950)

Babasının İngiliz sömürgeciliğinin memurlarından olmasından dolayı 1903 yılında Hindistan’ın Bihar kasabasında doğdu. George Orwell, 20’nci Yüzyıl İngiliz Edebiyatı’nın en bilindik ve usta kalemlerinden biridir. İngilizlerin en ünlü yazarlarından biri olarak görülür. Orwell, ayrıca dünyada distopya alanında en ünlü yazarları arasında kabul edilir. 1984 isimli kitabıyla şöhrete kavuşmuştur. Orwell ayrıca Big Brother (Büyük Birader) kavramının da babası kabul edilir. Dünyada en çok ses getiren kitaplarından biri de Hayvan Çiftliğidir. 1984 ve Hayvan Çiftliği kitapları İngiltere, ABD ve Rusya’da aynı anda yasaklanmıştır. Tüm dünyada bu üç ülkede aynı anda yasaklanmış sadece 2 kitap vardır. Ve bu kitapların ikisi de Orwell’e aittir. 1950 yılında Tiberküloz (Verem) hastalığından dolayı henüz 47 yaşındayken hayatını kaybetmiştir.

Edgar Allan Poe (1809-1849)

Edgar Allan Poe, Amerikalı bir şair ve yazardır. Hayatı boyunca editörlük ve sanat eleştirmenliği de yapmıştır. 19 Ocak 1809’da aktris bir anne (Elizabeth Arnold Hopkins Poe) ve aktör bir baba (David Poe Jr.)’dan Boston’da dünyaya gelmiştir. Amerikalı ünlü yazarlar arasında önemli bir yere sahiptir. Amerika’ya İrlanda’dan göçmüş bir aileye mensup Poe’nun babası ailesini 1810’da, terk etti. 1 yıl sonra ise annesi öldü. 2 yaşında olan Edgar Allan Poe, hem yetim hem öksüz kaldı. Virginia’da yaşayan İskoç kökenli bir tüccar olan John Allan ünlü yazarı himayesine almış ve kendi soyismini de yazara vermiştir.

İlk kitabı “Timurlenk ve Diğerleri” isimli şiir kitabıydı. “Bir Boston’lı” takma adıyla yayımlanan ve 50 adet basılan kitap hiç ilgi görmedi. Sadece yazarlık yaparak geçinen ilk Amerikalıdır. Poe, 1833’te ilk ödülünü “Şişede Bulunan Not” kısa öyküsüyle elde etti. Yazarın şimdiye kadar değişik mahlaslarla bir çok kitabının basılmış olması sebebiyle toplamda kaç kitabının olduğu bilinmiyor. Amerika Gizem Yazarları Derneği tarafından her yıl Edgar ödülleri gizem türünde kitaplara verilir. Yaşadığı evlerin bir kısmı şu anda müzedir. Ünlü yazraın niçin öldüğü bilinmiyor. İhtimaller içerisinde beyin kanaması ve kalp krizi gibi aniden oluşan ihtimaller var. Bunun dışında kolera veya verem gibi vücutta yayılan hastalıklardan da ölmüş olabileceği düşünülüyor. Ayrıca kuduz, intihar ve aşırı doz uyuşturucu ihtimalleri de ölümünün ardından dile getirilmiştir.

Jean Jacques Rousseau (1712-1778)

Ünlü yazar ve filozof Rousseau 1712 yılında Cenevre’de dünyaya geldi. Siyasi fikirlerinin Fransız İhtilali’ni etkilediği ve ihtilalin fikir babası olduğu düşünülüyor. Ayrıca fikirleri devrimden sonra Fransa’nın kalkınması için çizilen yol haritalarında da oldukça etkili olmuştur.

Rousseau, doğumundan 9 gün sonra annesini kaybetmiştir. Babası ise saat tamircisidir ve bir süre Topkapı Sarayı’nda da çalışmıştır. Bu süre içerisinde Rousseau da teyzesinin yanında büyümüştür. Babası’nın Fransa’ya dönmesinin ardından teyzesi ve babası ile yaşamaya devam etti. Ünlü filozof, 10  yaşında babası tarafından terk edildi. İlk gençliğinde müzik hocalığı, sekreterlik ve tercümanlık yaparak hayatını idame ettirdi. Rousseau, Fransa’da yazılarının yasaklanması üzerine İngiltere’ye yerleşir.

Deneme, otobiyografi, roman, şiir, tiyatro ve beste gibi çok yönlü eserler verdi. Rousseau, İnsanlar Arasındaki Eşitsizliğin Temeli ve Kökenleri, Ahlak Prensippleri Mektupları, Toplum Sözleşmesi ve Bilimler ve Sanatlar üzerine Söylev kitaplarıyla ihtilalden sonra Fransa’da eğitim, siyaset ve ekonomik yapıyı etkiledi.

William Shekespeare (1564-1616)

William Shakespeare, 1564 yılında Stratford-upon-Avon’da doğmuş ve 1616 yılında aynı yerde ölmüştür. İngiliz yazar, şair ve oyun yazarıdır. İlk eğitimini Stratford-upon-Avon Gramer Okulu’nda almıştır ve daha sonra oyun yazmaya ve oyunlarını sahnelenmesine başlamıştır. Shakespeare, tiyatro dünyasında çok tanınan ve başarılı bir oyun yazarı olarak bilinir. En ünlü eserleri arasında “Romeo ve Juliet”, “Hamlet”, “Macbeth” ve “Othello” gibi ünlü oyunlar vardır. Ayrıca, “The Tempest” ve “The Winter’s Tale” gibi oyunları da meşhurdur.

Shakespeare’in eserleri, dil ve dilbilim açısından da önem taşır. Onun eserlerinde yer alan dil ve deyimler hala günümüzde kullanılmaktadır. İngiliz dilinin gelişimine önemli katkıları olmuştur. Kitapları tüm zamanların en çok okunan, en çok dile çevrilen yazarıdır. Ayrıca oyunları en çok sahnelenen yazardır. Hala tiyatro ve sinema dünyasında önemli bir yer tutmaktadır.

Lev Nikolayeviç Tolstoy (1828-1910)

Ünlü yazarlar arasında en çok bilinen isimlerden biri de Tostoy’dur. Dostoyevski ile aynı çağlarda yaşamış ve Rus edebiyatının altın çağına damga vuran isimlerden biri olmuştur. Daha çok filozof ve pasivist olarak tanımlanır. Tolstoy’un en bilinen romanlarının başında Anna Karenina ile Savaş ve Barış gelir. Hayatı boyunca yüzlerce deneme, öykü, roman, makale, inceleme ve bir çok türde eserler vermiştir.

Tolstoy, 9 Eylül 1828’de Moskova’nın 200 kilometre güneybatısındaki Tula şehrine bağlı Yasnaya Polyana isimli konakta dünyaya geldi. Fransızca öğrendi ve J.J. Rousseau ve Voltaire’e ilgi duydu. 1862’de Sophie Behrs ile evlendi. Sophie o esnada 16 yaşında, Tostoy ise 34 yaşındaydı. Sophie Behrs yazma konusunda Tolstoy’u en çok teşvik eden ve yardımcı olan isim oldu. Savaş ve Barış isimli kitabı 17 kez düzelttiği söylenir.

Kafkasya’dan çok etkilenen yazar, Kırım Savaşı’nda Rus ordusunda görev yapmış ve bu esnada Kafkasya’ya gitmiştir. Kitaplarında Kafkas izleri büyük oranda kendisini gösterir. 1910 yılında evini terkeden Tolstoy, 20 Kasım 1910’da Astapovo tren istasyonunda zatürreden öldü.

Tolstoy Nobel Edebiyat ödülüne aday gösterilmiş ama seçilmemiştir. Nobel komitesinin ödül vermediği için eleştirilmesine en çok sebep olmuş iki kişiden biridir. Öteki ise Mahatma Gandi’dir. Gandi, 5 kez aday gösterildiği komiteden barış ödülüne layık görülmemiş. Öldüğü yıl ise bu ödüle layık kimse bulunmadığı için Barış ödülü verilmemiştir.

Virginia Woolf (1882-1941)

Virginia Woolf, İngiliz yazar ve modernist edebiyatın öncülerinden biri olarak anılır. 1882’de Leslie Stephen ve Julia Jackson’un kızı olarak Londra’da doğdu. Babası, yazar ve gazeteci Leslie Stephen, Woolf’un hayatının önemli bir parçası olacak olan Bloomsbury grubunun da kurucusu oldu. Ayrıca, Woolf’un annesi de ona derin bir edebi miras bıraktı.

Woolf, küçük yaşlardan itibaren yazmayı öğrendi ve ilk yazılarını bir gazetede yayınladı. Öğrenim hayatı, yarım yıl süren St.Paul’un Koleji’nde geçti. Ayrıca, babasının arkadaşlarının da edebiyat, sanat ve felsefe üzerine sohbetlerine katıldı. Woolf, daha sonra çeşitli konularda konuşmacı olarak kamuoyuna çıktı. Kendi edebi çalışmalarının yanı sıra kadınların eşitliği konusunda sözler söyledi. Woolf’un en ünlü eserleri arasında Mrs Dalloway (1925), To the Lighthouse (1927) ve Orlando (1928) bulunur.

Emile Zola (1840-1902)

Dünyanın en ünlü yazarları arasında yer alan Emile Zola, 1840 yılında Paris’te dünyaya geldi. Natüralizm akımının babalarından kabul edilen Zola, özellikle romanları sayesinde büyük bir üne ulaşmıştır. Nana, germinal ve Meyhane en bilinen romanlarıdır. Fakir bir aileye doğan Emile Zola, çok küçükken babasını kaybetti. Victor Hugo’dan etkilenen Zola bu etkiyi kitaplarına taşıdı.

Emile Zola’nın hayatındaki en önemli olaylardan biri Dreyfus Davası’dır. Almanya lehine casusluk yaptığı iddia edildi. Bir Yahudi ordu mensubunun haksız yere ömür boyu hapis cezasına çarptırılmasından sorumlu tutuldu. Yeni delillerin ortaya çıkmasından sonra dava yeniden görüldü. 1896’da davanın yeniden gündeme gelmesiyle beraber Zola İtalya’dan Fransa’ya geri döndü. Zira Dreyfus’un suçsuzluğu üzerine demeçler vermiş, yayınlar yapmış ve kampanya başlatmıştır. Bu kampanya daha sonra Zola’ya dönmüştür. Hem Yahudi karşıtı bir kitlesel eyleme dönüşmüş hem de Zola gibi diğer aydınlara yönelik toplu linç girişimleri olmuştur. Zola için bu dönemde hapis cezası verilmiş ve Emile Zola kendisini destekleyenler tarafından İngiltere’ye kaçırılmıştır.

Artan toplumsal baskıların ardında Dreyfus ve beraberinde yargılananlara genel bir af çıkarılmış ve Emile Zola kitaplarına geri dönebilmiştir. Ancak 1902 yılında kimilerine göre bir suikast kimilerine göreyse şöminesinden sızan gaz sebebiyle hayatını kaybetmiştir. Cenaze töreni aslında 1888 yılında aldığı Legion D’honneaur Şövalyesi ödülünden dolayı resmi cenaze töreni olarak kutlanması gerekirdi. Ancak, Şövalyelik unvanı Dreyfus Davası nedeniyle askıya alınmış olduğundan böyle yapılmadı. Ancak yine de Fransız ordusu bir bölük asker gönderdi. Cenaze törenine 50 bin kişinin katıldığı kayıt edilmiştir.

Stefan Zweig (1881-1942)

Ünlü Yazarlar arasında yerini alan Stefan Zweig, dünyaca ünlü Satranç kitabının yazarıdır. Bu kitap ilk olarak Bir Satranç öyküsü adıyla basılmıştır. 1881’de Viyana’da doğan Zweig, genç yaşlarında edebiyat ve kültürle ilgilendi. Edebiyata şiir yazarak başlayan Zweig, Anadili olan Almanca’nın yanına İngilizce, Fransızca, Latince, İtalyanca ve Yunanca’yı da ekledi. Yahudi olmasından dolayı artan Nazi baskılarından kaçarak 1933’te İngiltere’ye yerleşti. Yazar, 1940 yılında İngiliz vatandaşlığına geçti. Buradan, Zweig önce Amerika Birleşik Devletleri’ne oradan da Brezilya’ya gitti. Avrupa’nın birleşmesi fikrini her zaman desteklemiştir. Bu anlamda Avrupa Birliği fikrini savunmuş ve bu konuda kitaplar yazmıştır. Zweig, Avrupa’nın içinde bulunduğu durumun sürüklediği psikolojik buhranla 1942 yılında Brezilya’da intihar etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir